Noa Foppen krijgt lovende woorden van presentatrice Cindy Pieterse (rechts) en applaus van juryvoorzitter Irene Moors (links).
Noa Foppen krijgt lovende woorden van presentatrice Cindy Pieterse (rechts) en applaus van juryvoorzitter Irene Moors (links). Foto: Marieke van Veen

'Zonder muziek zou ik mijn gevoelens opkroppen'

WEESP - Het kostte de jury zaterdagavond weinig moeite om de winnaar van Gooi Got Talent aan te wijzen. De 14-jarige Noa Foppen zong niet alleen de sterren van de hemel, ze begeleidde zichzelf ook nog eens op gitaar én zong twee zelfgeschreven, ontroerende liedjes. "Jij gaat het helemaal maken!", voorspelde juryvoorzitter Irene Moors.

door Marieke van Veen

Dat is nog eens een compliment!
"Ja, het motiveert me enorm om door te gaan met muziek maken. Maar goed, de kans dat ik echt doorbreek is klein en bovendien is het artiestenvak een onzeker bestaan. Het is dus verstandiger om me op iets anders te focussen."

Laat de jury het maar niet horen. Die verwacht nu juist vast dat je 100% voor de muziek gaat...
"Ik zit op gitaarles en zal ook altijd muziek blijven maken. Dat heb ik nodig. En als er een kans voorbij komt, dan grijp ik die ook. Het is meer dat ik er rekening mee moet houden dat het niet lukt. En dan kun je maar beter een goede opleiding hebben. Ik doe nu tweetalig vwo op het Vechtstede College en wil hierna medicijnen gaan studeren."

Je schrijft Engelstalige songs, helpt dat tweetalig onderwijs daarbij?
"Zeker! Mijn woordenschat groeit met de dag. Ik heb Engels altijd al een mooie taal gevonden en het is ook een taal waarin ik me goed kan uitdrukken. Er zijn ook mooie Nederlandstalige liedjes hoor, en die zing ik ook wel eens, maar zelf zal ik niet zo snel een Nederlandstalig liedje schrijven."

Je zei net: muziek maken heb ik nodig. Wat bedoel je daarmee?
"Ik toon mijn emoties niet zo makkelijk in een gesprek, maar als ik muziek maak, gaan alle sluizen open. Ik heb het schrijven en zingen van liedjes nodig om mijn gevoelens te kunnen uiten. Zonder muziek zou ik alles opkroppen."

'Het tweede nummer heb ik speciaal voor de finale geschreven'

Hoe ontstaat een liedje?
"Het begint met een zinnetje in mijn hoofd. Dat schrijf ik op. Later komt daar een tweede zin bij, dan een paar akkoorden en dat gaat zo door tot er een song ligt. Mijn eerste nummer schreef ik een jaar geleden. Als ik dat nu terugluister, denk ik: pffff, dat is wel heel basic. Ik merk dat ik me ontwikkel. Het gaat me ook steeds makkelijker af. Het tweede nummer dat ik zaterdag zong en waar de jury het meest enthousiast over was, heb ik speciaal voor de finale geschreven. Het was binnen twee uur klaar."
Voor het publiek was zaterdag al snel duidelijk dat jij kanshebber was voor de titel. Heb jij dat zelf ook zo ervaren?
"Nee, helemaal niet! Toen The Wetpaperboys de finale openden dacht ik: wauw, als dit het niveau van de avond is dan wordt het heel pittig. Ik vond de andere finalisten allemaal heel goed, ik heb ook echt van alle optredens genoten. Pas toen ik aan het eind van de avond bij het bekendmaken van de uitslag niet als derde en tweede werd genoemd durfde ik te denken: misschien win ik wel?"

Je hebt ook meegedaan aan Weesp Got Talent in 2014, maar dan met de meidenband Drummer (V) Gezocht. Wat is er met deze band gebeurd?
"We zijn een maand of twee geleden uit elkaar gegaan. De zangeres stopte ermee en we wilden niet met z'n drieën verder. Om eerlijk te zijn was de motivatie ook al een tijdje weg."

Drummer (V) Gezocht-toetseniste Bo van Hunnik stond ook in de finale. Was er sprake van een onderlinge strijd?
"Ik wist niet dat Bo zich had opgegeven en zij wist het ook niet van mij. Maar dat was geen probleem. Ze is een leuke meid met veel talent en als zij had gewonnen had ik daar prima mee kunnen leven. We hebben voorzichtige plannen om samen iets te gaan doen."