Gerrit Vermeer lanceert plan met enthousiasme.
Gerrit Vermeer lanceert plan met enthousiasme. Foto: Christian Pfeiffer

Politiek houdt kruit nog even droog in kerkdiscussie

WEESP - Wie voor een stevige politieke discussie over de Laurentiuskerk naar het stadhuis was gekomen, moest vorige week dinsdag teleurgesteld concluderen dat de politieke partijen hun kruit nog droog hielden. De eerste van drie vergaderingen van de Weesper politiek over de kerk was wat saai.

door Christian Pfeiffer

Dinsdag behandelde de raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer voor het eerst de bestemmingsplanwijziging die het bouwplan van ontwikkelaar Cees van Vliet mogelijk moet maken. In het kort is dat gedeeltelijke sloop van de kerk met huizen op de plek van het schip van de kerk en huizen in de tuin. De toren en de pastorie blijven staan, net als het resterende deel van de tuin. Omdat dit een van de belangrijkste onderwerpen is die de Weesper politiek in jaren gaat behandelen, is besloten de discussie over twee maanden en drie vergaderingen uit te smeren.

De eerste vergadering was vooral het domein van de tegenstanders van het plan. Die spraken met bravoure in en probeerden de raadsleden te overtuigen. Buurman Kees Sietsma wil van de tuin een stadspark maken en vindt dat de buurt onvoldoende is betrokken in de plannen. De bewonersavonden waren volgens hem meer een formaliteit dan gemeend.

Gerrit Vermeer van het Cuypersgenootschap wist de aandacht te trekken door zelf een plan te presenteren waarin de hele kerk wordt behouden. Hij zegt dat hij voor 1,6 miljoen euro de kerk kan redden en rendabel als kantoorruimte kan exploiteren. Vermeer zegt zelfs een ontwikkelaar te kennen die het wel wil doen. Raadsleden waren achteraf nog niet helemaal overtuigd van zijn idee, maar willen wel meer horen.

Het Cuypersgenootschap is een erfgoedvereniging die pleit voor het behoud van de hele kerk vanwege zijn bouwhistorische interessante achtergrond en omdat het gebouw beeldbepalend voor het Weesper straatbeeld is.
De politieke partijen ondervroegen vervolgens wethouder Peter Eijking over het bouwplan van Van Vliet, maar trokken nog geen conclusies. Op 17 juni staat een Politiek Plein gepland: een openbare inloopavond voor alle belanghebbenden en Weespers. Insprekers kunnen zich vanaf nu melden bij de griffie op het stadhuis. Pas de week daarop, tijdens de volgende raadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer, begint het politieke vuurwerk rondom de Laurentiuskerk pas echt. Wat gaan de gemeenteraadsleden als eisen op tafel leggen om Van Vliet verder te laten gaan met de kerk?

Cuypersgenootschap lanceert plan voor kantoren in kerk