Facilitair manager Eloy van Hal bewondert met een bewoner de miniatuurkermis.
Facilitair manager Eloy van Hal bewondert met een bewoner de miniatuurkermis. Foto: Marieke van Veen

Kijkvitrines in De Hogeweyk brengen herinneringen tot leven

WEESP - Met de onthulling van een buitengewoon fraaie miniatuurkermis heeft verpleeghuis De Hogeweyk vorige week donderdag het project Doehuis afgesloten. De aanwezige bewoners keken hun ogen uit. En dat was ook precies de bedoeling.

door Marieke van Veen

Het project is een paar jaar geleden in gang gezet. Een team van medewerkers en vrijwilligers heeft ervoor gezorgd dat bewoners tijdens hun wandeling in hun 'wijk' dingen tegenkomen die verrassen, waarbij ze zich iets herinneren en dat kunnen delen met anderen.

Blijven verrassen
Denk hierbij aan nostalgische gevels, informatieborden, kunstexposities en miniatuurlandschappen. Het project is financieel ondersteund door de Stichting Vrienden van Hogewey. Nu het laatste landschap is afgerond, vond De Hogeweyk het tijd om het project ook af te ronden. "Tegelijkertijd zullen we ermee doorgaan, want we zullen altijd ons best blijven doen om de bewoners te verrassen", vertelde facilitair manager Eloy van Hal.

Herinneringen ophalen
Na een gebakje en de onthulling kregen de aanwezigen de tijd de miniatuurlandschappen te bewonderen. Het drieluik met de boerencamping, de kermis en de stad met veel bewegende elementen brachten bij de bewoners uiteenlopende herinneringen naar boven. Eloy van Hal keek samen met een bewoner naar de vitrines. "Ging u vroeger ook wel eens naar de kermis, meneer?", wil de manager weten. De man begint direct jeugdherinneringen op te halen aan de kermis in Abcoude. Zo simpel werkt het dus.

Rondscharrelen
Dat het Doehuis zijn vruchten afwerpt merkt voorlichter Sanne van de Graaf al langer. "Als jij en ik naar buiten gaan voor een wandeling komen we van alles tegen. Spelende kinderen, iemand die in de tuin werkt, een gezellig winkeltje, een mooi standbeeld, reuring. Dat willen we in De Hogeweyk ook. Het is belangrijk dat de bewoners het fijn vinden om hier rond te scharrelen, dat ze verrast worden maar zich tegelijkertijd ook vertrouwd voelen."

'Als onze bewoners zich thuis voelen, hebben ze minder last van stress'

Schuurtje
Als voorbeeld noemt ze het schuurtje dat ook in het kader van het Doehuis is gemaakt. Er staat een bankje voor en binnen staan bezems. Een van de bewoners was vroeger boer. Het bankje bij het schuurtje is zijn favoriete plek. Hij kan er uren zitten met een sigaartje, hij voelt zich er duidelijk thuis. "Mensen moeten hier zichzelf kunnen zijn en kunnen doen waar ze zin in hebben. Dementie brengt vaak angst en stress met zich mee. Als onze bewoners zich thuis voelen, hebben ze daar veel minder last van."

Echte wijk
Van de Graaf nodigt Weespers uit om de kijkvitrines met eigen ogen te aanschouwen. "Dat verdienen ze! Ze krijgen een plek in de etalage van de Technische Diens; deze afdeling heeft een eigen winkel aan onze boulevard, waar ook winkeltjes, een café en een restaurant zitten. Iedereen is welkom hier. Dat is ook de bedoeling van De Hogeweyk: het is een echte wijk met straten, pleinen, steegjes, hofjes en een parkje en daar horen ook mensen bij. Een levendige omgeving is voor onze bewoners heel fijn en een bezoek aan De Hogeweyk is zeker ook voor Weespers de moeite waard. In ons restaurant kun je trouwens heerlijk eten."