Elisa Piek uit Weesp doet zaterdag mee aan Lock Me Up in Rijswijk.
Elisa Piek uit Weesp doet zaterdag mee aan Lock Me Up in Rijswijk.

Een dag in een kooi om Indiase meisjes te bevrijden uit bordelen

WEESP - Elisa Piek uit Weesp laat zich zaterdag vrijwillig 12 uur opsluiten in een kooi om geld in te zamelen voor noodhulporganisatie Free a Girl. De lerares (21) geeft in het dagelijks leven les aan groep 3 op een basisschool in Almere. "Als ik me bedenk dat in India veel meisjes al op die leeftijd, 6/7 jaar, in een bordeel belanden, word ik misselijk van woede en verdriet."

door Marieke van Veen

Hoe ben je betrokken geraakt bij Lock me Up?
"Via het badmintonwereldje ken ik Robin Albersen, fundraiser voor Free a Girl. Lock me Up is een landelijke actie. Bij 22 restaurants door heel Nederland staan van 2 tot en met 6 juni van die kooien. Robin is coördinator voor de actie bij restaurant De Wits in Rijswijk, zijn woonplaats. Toen hij vroeg of ik mee wilde doen, heb ik geen moment geaarzeld. Als ik met 12 uur afzien twee meisjes kan bevrijden van seksuele uitbuiting, doe ik dat met liefde."

Was je al bekend met Free a Girl?
"Ik kende de organisatie en de actie vooral van de documentaire van Yolanthe Sneijder-Cabau: 'Sex voor 5 euro'. Die film heeft me destijds al ontzettend geraakt. Toen ik werd benaderd, ben ik me nog meer in het onderwerp gaan verdiepen. Het gaat me heel erg aan het hart. Ik sta voor de klas in groep 3 op basisschool 't Zonnewiel in Almere en geef dus les aan kinderen van 6 en 7 jaar. In India worden veel meisjes al op die leeftijd gevangen gehouden in bordelen. Ze worden verkocht door hun familie of ontvoerd. Dat is eigenlijk niet voor te stellen, het maakt me gewoon misselijk van woede en verdriet."

Wat wordt er van jou verwacht?
"Ik neem zaterdag 6 juni op het terras van het restaurant voor een aaneengesloten periode van 12 uur plaats in een kooi van 1 bij 2 meter. De erbarmelijke omstandigheden van de meisjes in die bordelen worden zo veel mogelijk nagebootst. Ook wij krijgen alleen wat water en rijst. Mensen, organisaties, scholen en bedrijven kunnen me sponsoren. Het is de bedoeling dat ik minimaal 2500 euro ophaal, maar zover ben ik helaas nog lang niet."

Wat gebeurt er met het geld dat jij ophaalt?
"Daarvan kunnen twee meisjes bevrijd worden. Daar blijft het uiteraard niet bij. Die meisjes gaan een uitgebreid traject in van onderwijs, opvang en traumaverwerking met als einddoel re-integratie. Dat kost natuurlijk veel geld."

'Die meisjes worden verkocht door hun familie of ontvoerd'

Je zult nooit weten welke meisjes dankzij jou een kans krijgen op een beter leven...
"Nee, maar ik ga binnenkort twee maanden rondreizen door Azië: Cambodja, Laos en Thailand. Ook daar is Free a Girl actief. Ik ben van plan de afdelingen daar te bezoeken om te kijken hoe het geld wordt besteed. Ik ga proberen of ik ter plaatse misschien ook iets kan betekenen. Ik zou bijvoorbeeld graag een paar dagen meehelpen in een opvanghuis."

Hoe kunnen de lezers van het WeesperNieuws jou sponsoren?
"Op verschillende manieren: door zaterdag naar Rijswijk te komen en geld te stoppen in de bus naast mijn kooi. Of door geld te doneren via www.freeagirl.nl/lockmeup. Als je in het menu klikt op 'deelnemers', verschijnt er een zoekbalk in beeld waarmee je me makkelijk kunt vinden. Sponsoren kan al vanaf € 2,50. Trouwens: als er bedrijven, scholen en verenigingen in Weesp zijn die op de een of andere manier willen aanhaken, dan sta ik daar heel erg voor open." (Reacties kunnen worden gemaild naar marieke@weespernieuws.nl.)