Zorgboeren André en Marijke, wethouder Henny Timmerman van  Muiden (m).  Rechts: Maurice van Kesteren en Marcus Wieringa.
Zorgboeren André en Marijke, wethouder Henny Timmerman van Muiden (m). Rechts: Maurice van Kesteren en Marcus Wieringa. Foto: Christian Pfeiffer

Pippi Langkoushuis
wordt restaurant

WEESP - Wanneer alles af is, is nog niet te zeggen, maar Weespers kunnen in de toekomst een vorkje prikken in het Pippi Langkoushuis. Daar komt een restaurant met aan het roer een bekend Weesper horecagezicht: Maurice van Kesteren.

door Christian Pfeiffer

Kent u het Pippi Langkoushuis nog? Het is de bijnaam voor boerderij Vechthoeve. Een oude 'kringenwetboerderij' langs de oever van de Vecht. De boerderij stond daar in de weg bij de aanleg van de nieuwe snelweg A1 en werd eind 2013 op een spectaculaire wijze verplaatst over de rivier naar een nieuwe plek op het terrein van zorgboerderij Hoogerlust. Sindsdien staat het huis leeg en dat is te zien: het hout is op delen rot en een opknapbeurt is hard nodig.

Het terrein van Hoogerlust en de zorgboerderij zijn aan het begin van het jaar door de overheid op de markt gebracht. Het hele complex is gekocht door KNSF Vastgoed, de projectontwikkelaar die in Muiden de nieuwe wijk De Krijgsman op het terrein van de voormalige kruitfabriek gaat bouwen. Daar moeten 1300 huizen komen. Met een ambitieus plan voor uitbreiding van de zorgboerderij wonnen zij de openbare aanbesteding. Vrijdag werden de plannen gepresenteerd.

En daar was Maurice van Kesteren. In het Weespse bekend van restaurant 't Weesperplein waar hij jarenlang het boegbeeld van was. Hij vertrok in januari en we weten nu waarom. Hij gaat in de Vechthoeve een restaurant beginnen waar gekookt kan worden met de producten van de zorgboerderij. Een droomlocatie. "Het moet een restaurant worden met een luxe uitstraling, met een terras aan de Vecht en misschien een aanlegsteiger", zo vertelt Van Kesteren. Het restaurant moet ook werkplekken bieden aan de cliënten van de zorgboerderij.

Het is een uniek plan voor Hoogerlust dat is gepresenteerd. Waar er nu nog zo'n 15 mensen dagelijks op de Muidense boerderij rondlopen, moet dat straks verdrie- of verviervoudigen naar ongeveer 50 per dag. Die cliënten kunnen straks op de boerderij terecht omdat ze psychische problemen hebben of een beginnende vorm van dementie. Wie actief blijft voelt zich beter, zo is de gedachte.

'Wij geloven in deze plek, het is hier upcoming'

De investeringen voor het project komen van ontwikkelaar KNSF. Ontwikkelaar Marcus Wieringa: "Wij geloven in dit plan omdat we hier op een unieke ontwikkellocatie zitten: onder de rook van Amsterdam en de bouw van twee nieuwe woonwijken naast de deur, de wijk Bloemendalerpolder (2750 huizen) en De Krijgsman (1300 huizen). Het is hier upcoming." De plannen worden nu uitgewerkt en moeten dit jaar meer vorm krijgen.