De burgemeester op bezoek bij Wim en Grad de Lang.
De burgemeester op bezoek bij Wim en Grad de Lang. Foto: Christian Pfeiffer

Diamanten huwelijken: altijd een eigen verhaal

WEESP - Niet iedereen haalt zestig jaar huwelijk, vooral vandaag de dag niet. Daarom wordt dit jubileum in Weesp naar goed gebruik nog steeds beloond met een bezoekje van de burgemeester. Vorige week moest Bas Jan van Bochove twee keer op pad. Blijkbaar is mei al decennialang een populaire trouwmaand.

door Marieke van Veen

Donderdag was het feest in Aetsveld. Wim (85) en Nel (82) Hofman-Onstenk waren die dag op de kop af zestig jaar getrouwd. Dat werd 's middags met koffie en taart gevierd in hun huis aan het Kruisland in Aetsveld, waar het paar al 38 jaar woont.

Bulldozers
Ze kwamen uit Amsterdam, maar wilden vanwege Wims werk als boekhouder in Hilversum graag deze kant op en dan het liefst een huis met een tuin. Ze waren destijds een van de eerste bewoners van de toen nog wijk in aanbouw. Toen Wim en Nel hun huis betrokken reden de bulldozers af en aan, zo vertelden ze aan de burgemeester.

Kattenshows
Er werd tijdens het bezoek ook veel gepraat over reizen. Nel heeft als keurmeester op kattenshows heel Europa door gereisd. Wim vergezelde haar na zijn pensioen graag op deze tripjes. Tegenwoordig keurt de Weespse alleen nog op kattenshows in Nederland. Wel gaan de twee nog steeds twee keer per jaar naar Turkije - altijd naar hetzelfde hotel tussen de sinaasappelplantages. Nel: "Het is dat we ons diamanten huwelijk met de familie wilden vieren, anders hadden we daar nu gezeten. Nu gaan we waarschijnlijk in september."

De hort op
Wim en Nel zijn nog erg actief. Met de trein of de Wmo-taxi komt het paar overal. "Je hoeft bij pa en ma niet spontaan binnen te vallen. De kans is groot dat je dan voor een dichte deur staat, want ze zijn vaak de hort op", vertelt hun zoon lachend. Hij kan altijd nog contact zoeken via social media, want zijn moeder zit op Facebook.

Wim en Grad
Een dag eerder was Bas Jan van Bochove op bezoek geweest bij Wim (84 jaar) en Grad (86) de Lang in de Rembrandt van Rijnstraat. Samen met de burgemeester werd er achter de piano gezongen en gelachen. Voor dit diamanten bruidspaar was dit bezoek het tweede feestje, want de heugelijke gebeurtenis was tweede pinksterdag - de echte trouwdag - al gevierd met de zes kinderen en acht kleinkinderen.

Vastgevroren
Wim en Grad kwamen in de jaren vijftig in Weesp wonen. De eerste jaren op een kleine ark aan de Vecht waar ze samen met de eerste twee kinderen in de winter van '57 scheef vastvroren. Het was armoe troef, zo vertelden de kinderen. Toen de derde uit ruimtegebrek buiten moest slapen greep de kerk in en konden ze naast de Laurentiuskerk wonen. Uiteindelijk konden ze na vele omzwervingen hun droomhuis aan de Rembrandt van Rijnstraat betrekken. De twee hebben zestig jaar lang een tuin gehad op Kweeklust. Met een verhaal hierover stonden ze in 2011 ook al eens in deze krant.

Media-aandacht voor Wim en Nel  Hofman-Onstenk.