Jeroen en Peter Moen in hun biologische winkel.  Al mantelzorgend voor hun moeder vonden de twee broers elkaar in een winkelidee.
Jeroen en Peter Moen in hun biologische winkel. Al mantelzorgend voor hun moeder vonden de twee broers elkaar in een winkelidee. Foto: Christian Pfeiffer

Leren met vallen en opstaan voor de biologische winkel

WEESP - Bijna een jaar is Moen Mooi Eten aan de Nieuwstad open. De biologische winkel heeft een vaste schare fans opgebouwd, maar voor Jeroen en Peter Moen was het een jaar van vallen en opstaan.

door Christian Pfeiffer

Allebei gedreven door een enorme wil om lekker te eten en goed eten te verkopen, stralen de twee broers bijna een jaar later achter hun toonbank. Natuurlijk, ze zijn er nog niet. Het is vallen en opstaan, maar langzaam begint de winkel toch de vorm te krijgen die ze willen. Een proces dat proefondervindelijk is doorlopen de afgelopen maanden. Het assortiment verandert stapje voor stapje en de winkel heeft al een vaste klantenkring opgebouwd, die gestaag groeit.

Het was het roer om voor Peter (57) en Jeroen (54) Moen. Allebei zonder baan en mantelzorgend voor hun moeder kwam het besluit om de winkel te openen. Bijna een jaar geleden ging de biologische winkel aan de Nieuwstad open. De keuze voor een winkel is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk: Peter is van huis uit bioloog en hield zich onder meer met overheidsprojecten en software bezig, terwijl Jeroen in het ziekenhuis op de afdeling Anesthesiologie werkte.

Nu maken ze lange dagen in hun winkel. "Maar met plezier hoor, het voelt niet als werk, anders zou ik niet volhouden", zo glimlacht Jeroen. "Op een fijne manier. Fysiek moe, anders dan toen ik vele uren in een auto zat en op kantoor", zo zegt Peter. Daar zitten ze dus, bijna een jaar later. Vermoeid op een stoeltje in het magazijn na een zaterdag hard werken. De winkel staat. De blik is op de toekomst gericht. "Je moet niet vergeten: het was voor ons dus allemaal nieuw. We namen het assortiment dat de groothandel ons aanraadde en zo zijn we begonnen. Nu richten we onze blik op lokale producten, daar willen we meer van hebben", zo vertelt Peter.

Idealist
Peter Moen, meer de idealist van de twee. Hij is in de winkel gestapt omdat hij gelooft in biologisch eten als een schakel naar een betere maatschappij. Hij vindt het belangrijk dat leveranciers de juiste prijs krijgen en dat er met zorg voor de omgeving wordt gewerkt.
Jeroen Moen heeft het meer over lekker eten. Van jongs af aan een passie voor eten. Hij volgde onder meer een koksopleiding in Frankrijk en smelt weg bij de gedachte van een Frans gerecht met lamsgehakt. Trots is hij op de producten die in de winkel zijn te krijgen. Vanaf woensdag tot en met zaterdag kookt hij altijd een maaltijd in de keuken achter de winkel voor de hongerigen die het niet meer redden om zelf wat in elkaar te zetten.

Peter is meer de idealist, Jeroen meer de smulpaap

Prijs
Ja, wie bij Moen koopt is soms meer kwijt dan bij de buurtsuper om de hoek. Een bewuste keuze. Het is een van de speerpunten van de winkel dat iedereen die de producten maakt daar ook een eerlijke prijs aan verdient. Dus de boer wordt aan de onderkant van de keten niet uitgeknepen en ook de tussenhandelaar krijgt een goede prijs. Leuk weetje: de winkel heeft bijna geen afval. Al het verpakkingsmateriaal dat wordt gebruikt is composteerbaar en al het brood en de groente dat aan het einde van de dag overblijft wordt weer aan de leverancier meegegeven voor een tweede leven. Voor groente betekent dit dat dit op de composthoop bij de boer gaat waar het vanzelf weer nieuwe aarde wordt. Jeroen recht zijn rug: "We produceren zo min mogelijk afval. Het zijn details, maar het is voor ons belangrijk."