Vrijdagmiddag werd ook de laatste kolom neergehaald.
Vrijdagmiddag werd ook de laatste kolom neergehaald. Foto: André Verheul

Nu wachten op invulling kale Kostverlorenplek

WEESP - De Kostverlorenflat is tegen de vlakte. Woon- en slaapkamers waar lief en leed is gedeeld, waar kinderen zijn geboren en opgegroeid en waar mensen vredig oud zijn geworden, het is allemaal tot een grote stapel puin geslagen. Toch vinden veel Weespers het prima dat de acht verdiepingen hoge woonkolos uit het aangezicht van de stad is verdwenen. De vraag is nog steeds: wat komt er voor terug?

Het plan is om een nieuw woonwijkje te maken. Geen hoge flat, maar laagbouw of een klein beetje hoger dan dat. Hoe het er precies gaat uitzien, is nog onduidelijk. Woningcorporatie Ymere en de gemeente Weesp zijn het nog steeds niet eens over wie de inrichting van de openbare ruimte moet betalen.

Afgelopen vrijdag ontving wethouder Peter Eijking in dat verband goed nieuws. De provincie Noord-Holland verstrekt 600.000 euro subsidie uit het potje voor stagnerende projecten. Ymere zal nog steeds een duit in het zakje moeten doen, maar Eijking verwacht de impasse nu te kunnen doorbreken. "Wij hebben nu geld, ik verwacht dat hiermee de kou uit de lucht is. Afhankelijk van de andere prioriteiten op onze afdeling Ruimtelijke Ordening verwacht ik in het najaar met een plan te kunnen komen."

Lelijke hoogbouw
De verwachting is dat de eigenaar van het winkelcentrum Hogeweij dan ook het winkelcentrum zal verfraaien. Om het helemaal af te maken wil de gemeente de splitsing bij de Kastanjelaan vervangen door een rotonde.

Zover is het nog niet. Voorlopig ligt er nog een grote berg puin van wat decennialang de Kostverlorenflat was. Een trieste aanblik, vindt Karin Besselen. "Drie van onze kinderen zijn er geboren... nu alles weg", schrijft ze in een reactie op WeesperNieuws.nl onder een fotoserie. Een andere reactie komt van Ria Metz. "Weg alle herinneringen van onze woning. Waar mijn vader is overleden in 1972." Het staat in schril contrast met de reactie die Niels Meijer plaatste. "Dat ruimt lekker op! Weg met die lelijke hoogbouw!"

Zo was het al de jaren.