Anton de Boer (65):
Anton de Boer (65): "Vooral het stuk door het centrum is heel gezellig." Foto: Ruth van Kessel

'Iedereen zou moeten hardlopen'

WEESP - Over ruim twee weken is het zover: op 28 juni staat Weesp in het teken van de Vechtloop waarvan sinds vorig jaar de lange afstanden dwars door het centrum gaan. Een spektakel om mee te maken voor zowel de lopers als het publiek. De deelnemers staan te trappelen om van start te gaan.

door Ruth van Kessel

De Vechtloop is voor alle soorten lopers interessant: voor beginners en scholieren zijn de afstanden 2,5 en 5 kilometer, terwijl gevorderden zich kunnen vastbijten in de 10, 15 en 21 kilometer, met welk doel dan ook. Wil je de snelste zijn of ben je al blij dat je hem uitloopt? Het WeesperNieuws sprak met twee deelnemers die zich verheugen op de wat hen betreft gezelligste loop in de regio.

Snelle loper
"Of ik dit jaar de 35 minuten ga waarmaken, is nog maar de vraag", haast Frank de Graaf zich te zeggen op de vraag of hij weer gaat voor een zege op de afstand 10 kilometer. De 34-jarige loper woont sinds 2010 in Weesp en won in 2011 zijn tweede Vechtloop.Vorig jaar sloeg De Graaf zijn favoriete loop in Weesp over om mee te doen aan de triatlon in Nederhorst den Berg, die in 2014 samenvielen. "Ik vind de triatlon net nog even wat leuker dan hardlopen, maar ik ben blij dat ik dit jaar weer mee kan doen. Dit jaar ben ik niet zo gefocust op het winnen van wedstrijden, maar train ik relaxed twee keer per week een kwartier en in de weekenden wat langer. We zullen zien of het genoeg is, maar ik hoop toch wel onder de 36 minuten te finishen." De Graaf loopt alleen wedstrijden in de regio. Hij is van het gemakkelijke zegt hij, liefst op de fiets erheen, een stukje rennen en dan weer terug. "Het leuke van kleinere wedstrijden is dat je al snel voorin loopt, dat is toch leuker dan dan je hekkensluiter bent", lacht de sporter. '"En mijn krachten meten met de snelle jongens van de TTW vind ik ook elke keer een uitdaging. Ik heb er zin in." Over het parcours van de Vechtloop: "Geweldig om door Weespers te worden aangemoedigd, zeker nu het parcours meer door het centrum gaat. En het mooiste stukje? Dat is voor mij het keerpunt: een rondje rennen over een onverhard pad bij Fort Uitermeer, een prachtig stukje."

Binnen het uur
"Als ik binnen het uur finish op de 10 kilometer, dan weet ik dat mijn conditie nog steeds op peil is." Aan het woord is Weesper Anton de Boer, die dit jaar voor de vijfde keer meedoet aan de Vechtloop. Op de dag van de loop is hij precies één dag 65 jaar. Sporten doet hij pas vanaf zijn 50ste: "Ik weet nog hoe ik schrok toen de trainer van Fysiosport mij confronteerde met het feit dat ik een conditie van een 80-jarige had. Ik was meteen gemotiveerd!" Na een conditieprogramma bij FysioTrainingscentrum Weesp volgde een Loop-je-fitcursus die hem bracht naar zijn eerste 5 kilometerloop. Wat een kick gaf dat. Nu sport De Boer vier van de zeven dagen, gericht op hardlopen en conditieverbetering en doet hij mee met 'lopen' in de buurt. De Vechtloop is zijn favoriet. De Boer: "Ik loop alleen gezellige lopen en daarmee staat de Vechtloop met stip op één. Vooral het stuk door het centrum is heel gezellig en het enthousiasme van Weespers aan de kant wordt door geen enkel ander publiek overtroffen. Al loop je op je oogleden, ze schreeuwen je naar binnen!" Voor De Boer is de bottleneck in het parcours de eerste twee kilometer, maar, zo vertelt hij, dat hebben eigenlijk alle lopers. Ben je daar eenmaal doorheen dan gaat de rest vanzelf. Een tweede lastig punt is het traject voor het keerpunt: "Dan zie je de snelle lopers al terugkomen, dan denk ik 'ik zet er nog maar een tandje bij."

Wat De Boer betreft zou iedereen moeten gaan hardlopen of in ieder geval gaan sporten: "Sporten geeft een mens interne energie. Je laadt letterlijk je batterij op en je maakt je hoofd lekker leeg. Je voelt je lichamelijk en mentaal vitaal en daardoor gelukkiger. Ik zou iedere niet-loper willen zeggen: meld je aan bij Loop-je-Fit en je zult - naast de gezelligheid - versteld staan van je prestaties. Dat geeft een supergoed gevoel."

'De Vechtloop staat wat gezelligheid betreft voor mij met stip op één'