Afbeelding
Foto: Lisa van Dorp

Raad wil minder subsidie en hogere eigen bijdrage

WEESP - Verenigingen, organisaties en activiteiten die subsidie van de gemeente ontvangen, moeten het in de toekomst mogelijk met minder of zonder gemeentelijke steun zien te rooien. De gemeenteraad heeft aangekondigd de subsidies voor sport, jeugd, cultuur, recreatie en toerisme tegen het licht te houden.

In de loop der jaren is er een divers landschap ontstaan van gemeentesteun: beslissingen die jaren geleden prima waren, maar nu heroverweging behoeven. Omdat er bijvoorbeeld veel minder leden bij de betreffende club zijn. Of er ongemerkt te veel dezelfde initiatieven gesteund worden terwijl andere geen kans maken. De raad wil dat subsidieland nu gaan aanharken. Daarbij gaat het om directe en indirecte subsidies. Een voorbeeld van een indirecte subsidie is dat de gemeente een deel van de accommodatiekosten voor haar rekening neemt.

Penningmeesters
Concreet betekent het dat penningmeesters die tot nu toe jaarlijks een bijdrage uit de gemeentekas mochten bijschrijven, daar niet meer als vanzelfsprekend op kunnen vertrouwen. Ze zullen andere inkomstenbronnen moeten aanboren of een grotere bijdrage van hun leden of deelnemers vragen. Het gaat om sportclubs, maar ook jongerenactiviteiten van bijvoorbeeld Versa. "Onderzocht moet worden of voor sommige activiteiten een grotere (financiƫle) bijdrage van de inwoners kan worden gevraagd", zo staat in de Kadernota, een toelichting op de bezuinigingsopties. Ook subsidies voor cultuur, recreatie en toerisme moeten opnieuw integraal bekeken worden. De raad: "Burgerparticipatie dient groter te worden om de kwaliteit van de activiteiten te behouden."

Bezuiniging
Aanleiding voor dit alles is een dreigend tekort op de begroting. Voor het komende jaar moet Weesp negen ton bezuinigen op de structurele uitgaven. Een kritische blik op de subsidiepot is slechts een van de maatregelen die de raadswerkgroep voorstelt. Er ligt een lijst van in totaal 18 maatregelen om geld te besparen en inkomsten te verhogen. Meer daarover op pagina 15.

Feestelijke opening clubhuis hockeyers

Zaterdag werd het mooie nieuwe clubhuis van de MHCW feestelijk geopend. De hockeyers waren finaal uit hun oude clubhuis gegroeid, maar hebben nu een fraai nieuw clubgebouw kunnen openen. Dat is bereikt met zelfwerkzaamheid en eigen fondsen, maar ook dankzij een belangrijke incidentele financiƫle bijdrage van de gemeente. Ook voor de meeste andere sportclubs was de gemeente de laatste jaren gul. Er breken nu andere tijden aan. Om te bezuinigen op structurele uitgaven gaat de raad de subsidies in sport, cultuur en welzijn tegen het licht houden.