Caroline Vink met een eigen oplossing: een pan met een hengsel die ze met één hand kan optillen.
Caroline Vink met een eigen oplossing: een pan met een hengsel die ze met één hand kan optillen. Foto: Marieke van Veen

Modelwoning in Weesp om langer zelfstandig te wonen

WEESP - Caroline Vink (weet u nog: van de Radio Weesp-actie Hulphond Viktor in 2012) komt met een ambitieus project. Haar huis in Aetsveld wordt een modelwoning met aanpassingen, hulpmiddelen en zelfbedachte oplossingen voor mensen met een handicap of ziekte. Vanuit het hele land mogen mensen bij haar langskomen om handige snufjes uit te proberen. Het doel: zo lang mogelijk een zelfstandig leven voor iedereen.

door Marieke van Veen

Hoe is dit project ontstaan?
"Ik heb multiple sclerose en door een ongeval is mijn situatie nogal verslechterd. Tijdens een lange wandeling langs de Kanaaldijk was het hard gaan regenen. Terwijl ik onder een boom stond te schuilen liet ik mijn hulphond Viktor lekker zijn gang gaan. Op een gegeven moment zag ik hem in de jachthouding staan. Hij had een eendenfamilie in het vizier. Dat leek me geen goed plan, dus ik probeerde me om te draaien, maar mijn rechterarm hing nog achter de rolstoel. Zowat alles dat kon afscheuren, is afgescheurd. De artsen konden niet veel meer doen. De pezen en spieren waren door mijn ziekte al dusdanig aangetast dat herstel niet meer mogelijk was. Na diverse operaties kan ik gelukkig met mijn rechterhand nog wel mijn rolstoelblad bedienen, maar verder is die arm zijn functie kwijt."

Dat was vast een erg bittere pil...
"De eerste tijd was ik inderdaad flink kwaad. Ik heb mijn armen juist zo nodig. Maar al snel kwam mijn vechtlust weer bovendrijven. Sinds de diagnose kijk ik altijd vooral naar wat ik nog wél kan. In die zin dat ik de moed erin houd, maar ook door te zoeken naar oplossingen. Nu mijn arm is uitgevallen, heeft mijn huis nieuwe aanpassingen nodig. Daarom bracht ik een bezoek aan Het Dorp in Arnhem. Daar staan modelwoningen en een daarvan heeft een roterende keuken, die zou voor mij ideaal zijn. Maar wat me vooral opviel was dat die geweldige huizen niet werden bewoond."

En dat bracht jou op een idee?
"Al op de terugweg in de auto begon het te borrelen. Waarom moeten wij zo ongelofelijk hard vechten voor de juiste aanpassingen, terwijl bedrijven in twee woningen de meest handige dingen willen plaatsen zonder dat daar iemand gebruik van maakt? Ik ben een projectplan gaan schrijven en ben bedrijven gaan benaderen. Een heel spannende tijd, maar het duurde niet lang voor ik de eerste positieve reacties had. Bedrijven die meewerken doen dat ieder op een andere manier en onder andere voorwaarden. Het einddoel is dat ik straks in een modelwoning woon waar mensen aanpassingen, hulpmiddelen en zelfbedachte oplossingen kunnen komen kijken en uitproberen. Op Facebook heb ik de pagina 'Aangepast Wonen' aangemaakt; daarop schrijf ik recensies en deel ik handige snufjes."

Wat kunnen mensen al bij jou komen bekijken?
"Een waterdichte vloer met met veel grip voor rolstoelen en hulphonden, een systeem waarmee je lampen en apparaten draadloos kunt bedienen, een robotstofzuiger, een dubbele paraplu die ook je rolstoel droog houdt... En dan zit ik nog in de opstartfase, hè? Als de ambtelijke molen van de gemeente Weesp een beetje meewerkt, is hier straks ook die roterende keuken te zien. Daarnaast heb ik tal van handigheidjes toegepast zoals een uitschuifbare zeef voor op de gootsteen, en soms heb ik die ook zelf ontwikkeld, zoals een pan met een hengsel. Ik ben ook nog met tal van dingen bezig. Ik heb een elektrisch plateau gevonden waarmee ik straks mijn koelkast in hoogte kan verstellen zodat ik ook bij de onderste schappen kan. En ik ben aan het kijken of ik van een draaiplateau voor etalagepoppen een draaibare kast kan maken."

'Op social media schrijf ik recensies en deel ik handige snufjes'

Je lijkt wel een uitvinder!
"Ik denk altijd in oplossingen. Nu nog meer dan ooit, vanwege dit project. Natuurlijk ga ik vooral uit van mijn eigen situatie, maar veel van de aanpassingen die handig zijn voor mij, zijn dat ook voor anderen. Ik wil ook graag meedenken over een specifiek probleem. Soms is een oplossing heel goedkoop en simpel, maar moet je er gewoon even opkomen. Ik vind het heel spannend allemaal. Ik krijg hier heel veel energie van."