Deze voorkeursvariant toont hoe Gein Noord en Gein Zuid worden samengevoegd alvorens ze op de kruising uitkomen.
Deze voorkeursvariant toont hoe Gein Noord en Gein Zuid worden samengevoegd alvorens ze op de kruising uitkomen. Witteveen+Bos

Doorstroming bij Driemond?

WEESP - Ook vanmorgen weer bij Tong Ah of De Uitkomst aangesloten in de ochtendfile op de N236? Net als gisteren, de week daarvoor, de week dáárvoor en waarschijnlijk ook morgen? Hopelijk verdwijnt de werkdagelijkse ergernis hier en op de terugweg als het kruispunt bij Driemond is heringericht.

De provinicie Noord-Holland heeft de werkzaamheden aan dit deel van de provinciale weg al aangekondigd op borden langs de weg. De werkzaamheden zijn volgens het bord in mei al gestart, maar veel is daar nog niet van te zien. In juli 2016 moet alles zijn afgerond. Totale kosten: 10,6 miljoen euro. Geen eenvoudige klus, want bij Driemond komen vijf autowegen en twee vaarwegen samen in een gebied dat bol staat van het landschappelijk schoon.

Centraal staat de reconstructie van het kruispunt bij Driemond. De vijf autowegen die hier samenkomen worden teruggebracht tot vier. Dat wordt bereikt door beide weggetjes langs 't Gein (Noord en Zuid) vlak voor de kruising te laten samensmelten. Met de vrijliggende fietspaden erbij levert dat op het eerste gezicht nog best een ingewikkeld circuit op. Toch is het straks allemaal een stuk veiliger, stelt de provincie. Het huidige kruispunt voldoet namelijk niet meer aan de eisen van verkeersveiligheid. In de nieuwe situatie is sprake van een volwaardig viertakskruispunt en dat geeft meer overzicht. Op de N236 komen aparte opstelstroken voor het afslaande verkeer, ondersteund met verkeerslichten. De in zeer slechte staat verkerende Geinbrug wordt vervangen door een bredere brug, waardoor het voor de automobilist ook optisch allemaal prettiger (veiliger) is. Dat alles moet de doorstroming verbeteren.

Weesperbrug
Er gaat nog meer gebeuren. Zo wordt het fietspad verbreed tot 3,5 meter. De inrit voor de huizen en Viks langs de provinciale weg wordt eenrichtingsverkeer en sluit aan op het kruispunt via de nieuw aan te leggen ventweg. Deze weg krijgt een lange drempel om het verkeer af te remmen tot 50 km/u. Voor de bushalte Geinbrug komt een veilige oversteek vanaf de ventweg. Als sluitstuk worden ook de aansluitingen van de N236 aan beide zijden van de nieuwe Weesperbrug uitgevoerd. De rijbaan en het fietspad worden verbreed en opnieuw geasfalteerd.