Bezuinigingsvoorstel: 'Afschaffen bloemdecoraties'.
Bezuinigingsvoorstel: 'Afschaffen bloemdecoraties'.

18 manieren om te bezuinigen en belastingen te verhogingen

WEESP - Geen bloembakken meer aan lantaarnpalen en bruggen: 50.000 euro. Een goedkoper contract met de accountant: 15.000 euro. Schapen laten grazen op de schansen in plaats van maaien: 70.000 euro. Wat de gemeenteraad ook verzint om geld te besparen, aan de verhoging van onroerendzaakbelasting en leges is niet te ontkomen.

door André Verheul

Om de begroting voor 2016 sluitend te krijgen, moet de gemeente Weesp bezuinigen op haar structurele uitgaven. Volgens wethouder Joop Overmars van Financiën gaat het om zo'n 900.000 euro. De gemeenteraad gaat over het geld. Een uit raadsleden gevormde werkgroep heeft achttien voorstellen op een rij gezet waarmee of geld wordt bespaard of extra geld wordt opgehaald. Kortom: een mix aan bezuinigingen en leges- en belastingverhogingen. De raad bespreekt dit voorstel op 24 juni in de commissie en besluit er mogelijk al op 1 juli over.

OZB-tarief
Punt 1 is het ozb-tarief, dat in Weesp relatief laag is. Door dat met 3% te verhogen (naast de indexatie van 1,6%) loopt Weesp weer in de pas met omliggende gemeenten én wordt 90.000 euro aan extra inkomsten gegenereerd. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kondigden sommige partijen de ozb-stijging al aan. Daarnaast wordt een verhoging van de bouwleges voorgesteld. Een stijging van 5% levert komend jaar 30.000 euro extra op. Nog interessanter wordt het door de grote bouwprojecten die in de Bloemendalerpolder op stapel staan. Uitgaande van 12 miljoen euro aan leges, verdeeld over tien jaar, levert de verhoging van 5% een bedrag van 600.000 euro op, zo staat in de begeleidende Kadernota.

Klapper
Een andere grote klapper zou de gemeente kunnen maken met het heffen van precario op de leidingen en kabels in gemeentegrond. De nutsbedrijven draaien daarvoor op, de burger voelt daar weinig of niets van. Dat kan een lieve duit van 300.000 euro per jaar opleveren, een derde van de totale opdracht. Andere gemeenten brengen deze precario al jaren in rekening. Je vraagt je af waarom Weesp deze geldkraan nog niet eerder heeft opengezet. Maar er zit een adder onder het gras. Bij de Hoge Raad loopt een procedure tegen de gemeenten die deze precario heffen. Mocht de Hoge Raad beslissen dat deze precario niet geheven mag worden dan moet Weesp het geïnde geld teruggeven. Lastig. Want neem je het risico niet, waar haal je dan die drie ton vandaan?

Daarnaast wil de gemeenteraad alles subsidies en gesubsidieerde activiteiten inzichtelijk maken (zie voorpagina), net als alle activiteiten die Versa uitvoert en hoeveel subsidie hiervoor wordt gegeven. Subsidies van de gewestelijke innovatieplatforms iTrovater (toerisme) en iLocator (bedrijfsleven) worden geschrapt.

Kabels en leidingen in gemeentegrond lijken goud waard

Welstandscommissie
Verder wil de raad kijken of er een andere manier is om de fleurige bloembakken aan bruggen en lantaarnpalen te financieren, bijvoorbeeld door sponsoring of crowdfunding. Hoe dan ook wil de raad de rekening niet meer betalen. Dat scheelt 50.000 euro per jaar. Last but not least ligt er een voorstel om de welstandscommissie af te schaffen. "Waardevol, maar in de praktijk slechts in enkele gevallen van grote invloed", staat in de Kadernota. Het scheelt 12.000 euro per jaar.