Minder hoge bomen en verhoogde paden, dat is het idee voor de schansen.
Minder hoge bomen en verhoogde paden, dat is het idee voor de schansen. Foto: Christian Pfeiffer

Schansen moeten groene stadsparken worden

WEESP - Er is een nieuw schansenplan. Het staat in schril contrast met alle eerdere plannen die voor de vestingwerken zijn gemaakt. Groen en natuur staan centraal.

door Christian Pfeiffer

Een visie voor de komende 15 jaar. Zo noemt het college van B en W de plannen. Een echt plan is het ook niet meer te noemen. Het is meer een handvat voor het onderhoud. 42 belanghebbenden zijn tot deze ideeën gekomen in brainstormsessies die het afgelopen jaar zijn gehouden. Opvallend is dat er veel ruimte is voor groen en dat alle ideeën om de vestingwerken te reconstrueren zijn losgelaten. De natuur staat nu centraal, en niet de historie.

Een beetje zoals de Theetuin. Dat is meteen het beeld dat opkomt als je de plannen doorleest. De schansen als mooi onderhouden stadsparken met bloemige struiken en minder rommelig. Om te spelen, te wandelen, te zonnen of de hond uit te laten. Niet zo gek overigens dat het beeld van de Theetuin komt bovendrijven, de naam van landschapsarchitect Niek Roozen (en beheerder van de Theetuin) wordt prominent genoemd als meedenker van de nieuwe plannen.

Minder hoge bomen die beter passen bij de het historische verleden van de schansen en wat 'opstrakken' van de oude vestingwallen zijn onderdeelvan de nieuwe visie. Leuk idee is om de wandelpaden iets verhoogd te maken, zodat toch een beetje het idee van de oude vestingwallen blijft bestaan. Maar het is weinig spectaculair. De grootste wijzigingen zijn er voor schans De Nieuwe Achtkant. Daar moeten meer bomen komen om de mislukking van de reconstructie van die schans te verbloemen en moet het grijze kunstwerk in tweeën.

Er wordt al jaren gesproken over het opknappen van de drie schansen van Weesp. Vorig jaar sneuvelde het plan voor een uitgebreide reconstructie van de Draaier- en Bakkerschans (bij de Achtergracht en Achter 't Vosje). Die schansen moesten sterk gaan lijken op de eerder gereconstrueerde schans De Nieuwe Achtkant. Maar juist die reconstructie wekte veel weerstand op. En dus veegde de gemeenteraad het plan vorig jaar van tafel. De tonnen subsidie die door de provincie Noord-Holland waren betaald, moesten worden teruggestort.

Nieuw plan is eigenlijk geen plan meer, maar meer een handvat

Over het nieuwe schansenplan praat de gemeenteraad dinsdag voor het eerst. Woensdag 1 juli wordt de definitieve beslissing genomen.

Interessant idee voor betonnen muur Nieuwe Achtkant.