Jamilla Samson heeft al 25 jaar ervaring als (foto)model.
Jamilla Samson heeft al 25 jaar ervaring als (foto)model.

Leren van Jamilla's fouten

WEESP - Stuur geen selfies naar een modellenbureau, eet geen brood tijdens een lingerieshoot en als er gezegd wordt dat je een paar kilo moet afvallen, laat je dan niet verleiden tot een crashdieet. Deze en tal van andere adviezen heeft fotomodel Jamilla Samson voor meiden die ook model willen worden. Ze heeft ze verwerkt in een tweedaagse workshop die ze onder de naam Models2Be in augustus voor het eerst gaat geven.

door Marieke van Veen

De 31-jarige Weespse staat al sinds haar zesde voor de camera. En nog steeds vindt ze het een prachtig vak, maar wel een waar je met schade en schande wijs in moet worden. Met haar 25 jaar ervaring denkt ze modellen in spe te kunnen behoeden voor de fouten die beginners vaak maken.

Geef eens wat voorbeelden?
"Selfies opsturen naar een modellenbureau. Zo'n bureau heeft veel meer aan professionele foto's, dus investeer daarin. Geen brood eten tijdens de pauze van een lingerie- of badmodeshoot, want daar kun je een opgezette buik van krijgen. En als je kritiek op je uiterlijk krijgt, trek het je dan niet persoonlijk aan."

Dat laatste is makkelijk gezegd?
"Ik ben zo vaak afgewezen. Vanwege mijn huidskleur of omdat ik een paar kilo te zwaar was. Maar je hebt gelijk, het doet pijn en het duurt even voor je daarmee om kunt gaan. Toch besteed ik er in mijn workshops aandacht aan. Ik vind dat ik die meiden eerlijk moet zeggen dat het een geweldig vak is, maar dat het vaak ook zwaar is en dat je stevig in je schoenen moet staan."

Wat leer je ze nog meer?
"Hoe je imperfecties kunt wegwerken en sterke kanten kunt benadrukken met make-up, zonder er opgemaakt uit te zien. We gaan oefenen in het poseren en het lopen op een catwalk. We maken foto's, doen een goede work-out. Het is echt van A tot Z."

'Ik ben maar even te zien, maar Shakira's clip was zo'n gave klus'

Dat doe je allemaal zelf?
"Ik werk samen met professionele fotografen en visagisten en mijn partner Jesse Ramsoebhag van Body and Mind Control verzorgt de sporttraining. Het is een tweedaags programma, beide dagen van 9 tot 5. Na afloop gaan de meiden met nieuwe ervaringen, veel tips én mooie foto's naar huis."

Waarom sla je deze weg in?
"Via Facebook en e-mail kreeg ik zo vaak vragen van meisjes: weet jij nog een goed bureau? Ik wil model worden, hoe pak ik dat aan? Die vragen beantwoordde ik altijd. Maar het zette me ook aan het denken. Er is blijkbaar veel behoefte aan informatie, adviezen en begeleiding. Ik bedacht me dat ik naast mijn modellenwerk best ook aan coaching kon gaan doen. Ik werd er zo enthousiast van dat ik meteen heb doorgepakt."

Waar vinden de lessen plaats?
"Niet in Weesp helaas. Ik heb hier gezocht naar een geschikte locatie, maar dat is niet gelukt. De eerste tweedaagse cursus in augustus vindt daarom plaats bij Old School Projects in Hilversum."

Zie je in Weesp wel eens een meisje lopen waarvan je denkt: zij heeft het!
"Zeker! Voorheen stapte ik daar niet op af, maar nu vanuit Models2Be durf ik dat wel."

Nog leuke shoots gehad de laatste tijd?
"Ik heb recent een klus gedaan in Duitsland en in Málaga en ik sta op dit moment met foto's in Knip Mode en Psychologie Magazine."

Ook leuk, maar wel van een andere orde dan de videoclip van Shakira?
"Dat was gaaf! Voor de clip 'Dare' zochten ze figuranten en ik was toen toevallig net een paar weken in Barcelona voor werk. Er werkten ongelooflijk veel mensen mee aan die productie en de regisseur, Anthony Mandler, is niet bepaald een van de minsten. Ik ben maar heel even te zien, maar het was wel een geweldige ervaring."

Meiden (13 tot 25 jaar) die interesse hebben in workshops en begeleiding door Jamilla Samson kunnen zich aanmelden via het contactformulier op www.models2be.com.