Annelies Westra organiseerde in haar eentje Koningsdag 2015.
Annelies Westra organiseerde in haar eentje Koningsdag 2015. Foto: Christian Pfeiffer

'Alleen doe ik het niet meer: zonder hulp geen Koningsdag'

WEESP - Eigenlijk komt het erop neer, zegt Annelies Westra, dat ze de hele organisatie van Koningsdag in haar eentje doet. Koningsdag 2015 was zeer geslaagd, maar voor iemand alleen veel te omvangrijk om de verantwoordelijkheid voor alle festiviteiten alleen te dragen. Dat ga ik een volgende keer beslist niet meer doen, zo stelt het enige actieve bestuurslid van Oranjevereniging Weesp. "Als er geen hulp komt, is er volgend jaar geen viering van Koningsdag in Weesp."

door Ruth van Kessel

'Oranjevereniging Weesp is op sterven na dood', zo staat er op de gelijknamige website te lezen. Na het stoppen van Hans Burggraaff ontbeert het bestuur sinds februari vorig jaar een voorzitter en bestaat de vereniging nog slechts uit drie bestuursleden en 150 leden. Westra: "Om redenen konden de twee andere bestuursleden weinig betekenen in de organisatie van het feest en de meeste leden zijn de 70 gepasseerd. Koningsdag 2015 kwam dus helemaal op mij neer. Dat kan echt niet. Bij de organisatie van zo'n groot volksfeest moet je kunnen sparren en verantwoordelijkheden delen. Daarbij kan een mens niet op alle plekken tegelijk zijn."

Is de frisse wind door Koningsdag misschien te fris geworden?
"Het klopt dat ik als bestuurslid heb uitgedragen dat ik vond dat we de troonswisseling in 2014 moesten aangrijpen om een frisse wind te laten waaien door Koningsdag. Misschien dat het oude bestuur na 21 jaar een beetje was vastgeroest en dat het tijd werd voor nieuwe dingen. Voor Hans was dat blijkbaar een aanleiding om weg te gaan, dat had voor mij niet gehoeven."

En nu heeft Weesp twee grootse Koningsdagen beleefd?
"Ik denk wel dat we kunnen stellen dat het feest een succes was. Natuurlijk waren er de vrijmarkt, braderie en kermis, maar we hadden nu ook andere activiteiten toegevoegd zoals de kinderdisco, de speelstraat, het tokkelen aan de Nieuwstad en het Oranjediner. Het was een verfrissend programma dat goed aansloeg in Weesp."

Maar niet meer te doen in je eentje?
"Ik wil nog wel de kar trekken, maar ik heb hulp nodig van extra vrijwilligers in de voorbereiding en op de dag zelf. Sowieso is het leuker om zo'n volksfeest samen te organiseren. Je brengt elkaar op ideeën, ondersteunt elkaar en je verdeelt de taken. Alle Weespers mogen zich aangesproken voelen: Koningsdag is een volksfeest van en voor iedereen, maar dan moet het ook dóór iedereen zijn."

Voor 12 juli wil je uitsluitsel?
"Voor die datum wil ik weten of er mensen zijn die bereid zijn om een handje te helpen met Koningsdag 2016. Vrijwilligers hoeven geen lid van de Oranjevereniging te worden, het gaat alleen om de organisatie van het volksfeest. Wil jij ook dat Koningsdag 2016 er gaat komen? Stuur dan een mail naar ovweesp@gmail.com. Is er te weinig animo, dan is er helaas geen Koningsdag meer in Weesp."