Co Woudsma op doek. 'De dichter luistert naar zijn muziek', geschilderd door Jet Nijkamp.
Co Woudsma op doek. 'De dichter luistert naar zijn muziek', geschilderd door Jet Nijkamp.

Elke 10 jaar een bundel: 'Ik ben geen sneldichter'

WEESP - "Wordt het niet eens tijd voor een nieuwe bundel?", wilde Co Woudsma's nieuwe redacteur weten. De dichter zat met haar op het Museumplein. Hij was nog maar net bekomen van het nieuws dat De Bezige Bij hem wéér een andere redacteur had toebedeeld. En nu jutte deze hem meteen op. "Achteraf prima," vindt hij, "zonder deadline komt er weinig uit mijn pen."

door Marieke van Veen

Hoogste zomer
Elke nacht en elke morgen kraait de haan
en elke middag draait de slijpsteen.
Soms hoor je kinderen om genade smeken,
soms hoor je knisperende dieren.
De tuin duldt geen bemoeienis,
als je het trapje afdaalt stuit je op de varens
en het door een spin gespannen afzetlint,
wasdom heeft het pad verborgen.
Nu is het eindelijk augustus,
de hitte doet je borstkas gloeien.
De koelte schuilt in supermarkten
en in afstandelijke wezens.

'Hoogste zomer' is het titelgedicht van de derde dichtbundel van Co Woudsma (1960). Het is zijn favoriete jaargetij en een terugkerend onderwerp in zijn poëzie. In zijn tweede dichtbundel 'Geluksinstructies' staat een gedicht dat 'Hoogzomer' heet. "Ik wilde het nieuwe gedicht ook weer zo noemen, maar dat werd verwarrend. Vandaar 'Hoogste zomer'."

Rekensom: Woudsma's debuut verscheen in 1997. 'Geluksinstructies' in 2005 en 'Hoogste Zomer' in 2015. Hij doet dus gemiddeld zo'n 8 tot 10 jaar over een bundel met circa 40 gedichten. Dat zijn vier tot vijf gedichten per jaar... "Ik ben geen sneldichter, dat klopt. Maar er zijn natuurlijk ook gedichten die de bundel niet halen en kladjes die nooit een gedicht worden. En ik heb tussendoor met Klaas Rozemond en Jet Nijkamp ook filosofieboeken gemaakt."

Zijn nieuwe redacteur heeft hij na de kennismaking nog slechts een andere keer gezien. Het verdere contact - zoals een krachtmeting over de titel (de redacteur ging voor 'Schemertijd') - verliep via e-mail. "Bij mijn eerste redacteur zat ik uren op kantoor. Dat vond ik prettiger, maar ja, we leven nu eenmaal in het digitale tijdperk." Woudsma verdient als dichter geld door gedichten in opdracht te schrijven. Ook beoordeelt hij manuscripten en geeft hij dichtles. Leuk! In Weesp? "Eh nou, vooral via internet op het moment. Ja, ik weet wat ik net heb gezegd en ik zou echt liever 'live' lesgeven, maar veel leerlingen vinden dit nu eenmaal praktischer."
De presentatie van 'Hoogste zomer' is aanstaande zaterdag (27 juni) in Island Bookstore in Amsterdam.

Wennen aan digitaal tijdperk: krachtmeting over titel ging via mail