Arrestatieteam haalt verwarde Weesper onder schot uit zijn huis.
Arrestatieteam haalt verwarde Weesper onder schot uit zijn huis. Foto: Bastiaan Miché

Situatie met verwarde Weesper escaleert

WEESP - Wat om half twee begint als een onschuldig brandje op een balkon groeit binnen het uur uit naar een noodscenario aan de Jan Tooropstraat. Risico's werden er vrijdag niet genomen door de hulpdiensten toen bij een 31-jarige Weesper de stoppen doorsloegen.

'Man gooit ramen kelderboxen in' en 'Man vernielt opnieuw garageboxen'. Deze recente krantenkoppen in het WeesperNieuws bleken een voorbode voor vrijdag. De 31-jarige Weesper is een bekende van de buurt en de hulpdiensten. Vaak wordt hij in verwarde toestand aangetroffen rondom winkelcentrum Hogeweij en loopt hij door de buurt. Het regent meldingen over de man, maar hulpverlening is een lastig iets: zolang iemand niet vrijwillig meewerkt zijn de mogelijkheden beperkt. De man glijdt verder af.

Vrijdagmiddag half twee. De Weesper brandweer wordt opgeroepen om wat brandende huisraad op een balkon aan de Jan Tooropstraat te blussen. De brandweermannen komen bij de brand en vinden daar ook de Weesper die zijn eigen spullen in brand heeft gestoken. De situatie is vreemd. De man vertelt dat hij mogelijk 'nog iets' in de oven heeft staan. Hij zinspeelt op het opblazen van zijn huis. In de buurt wordt ineens gesproken over gas. De hulpdiensten nemen geen risico en laten het huizenblok ontruimen en zetten de straat af. Een arrestatieteam wordt opgeroepen.

Rond vier uur gaat het snel. Het arrestatieteam stelt orde op zaken en gaat zwaarbewapend op het huis af. De Weesper wordt via het balkon aangesproken en met zijn handen omhoog wordt hij even later gearresteerd. Met gierende banden en onder luid gejoel van het publiek wordt de Weesper afgevoerd. Voor de man is meteen crisishulp geregeld. Burgemeester Van Bochove heeft afgelopen weekend achter de schermen druk overlegd met de betrokken instanties; hij oogstte daarmee veel lof. Maandag werd de buurt bijgepraat.

De Weesper blijft sowieso 10 dagen vastzitten, wat er daarna gaat gebeuren kan de gemeente nog niet vertellen.

Onder luid gejoel van omstanders wordt de man afgevoerd
Blok ontruimd, straat afgezet.