Samenwerken: Ebru leert Ammar hoe de spellingkaart werkt.
Samenwerken: Ebru leert Ammar hoe de spellingkaart werkt. Foto: Ruth van Kessel

Binnen grenzen hebben de kinderen alle vrijheid

WEESP - Basisschool de Hobbedob is per direct officieel een Daltonschool geworden. Na vier jaar hard werken is aan de school in Aetsveld de licentie verleend: hun onderwijs voldoet aan de vier pijlers van het Daltonconcept: de kinderen leren zelfstandig werken, dragen verantwoordelijkheid, werken samen en kunnen reflecteren.

door Ruth van Kessel

Locatiedirecteur Monica Groenendaal hangt de vlag uit voor haar team en haar leerlingen: "Ik sta voor honderd procent achter het Daltonconcept. Kinderen leren vaardigheden waar ze de rest van hun leven veel aan hebben. Laat ze dingen zelf doen, als volwassene nemen we het te vaak en te snel over. Laat kinderen zelf ervaren, des te trotser zijn ze als iets lukt. Ons hele team heeft een tweejarige opleiding in Daltononderwijs achter de rug, ik vind het geweldig hoe leerkrachten de principes consequent integreren in hun lessen. Ik ben trots."

Elkaar helpen
In de klas van juf Brenda Rebel eet groep 5/6 een hapje na het buitenspelen. De kinderen kletsen gezellig. Tijd voor de ochtendkrant. Wie heeft er wat te vertellen? Melisa staat op. Ze vertelt uitgebreid over haar uitje naar speeltuin Oud Valkeveen, over wie ze daar tegenkwam en dat ze misselijk werd in de nieuwe draaimolen. De juf loopt de klas uit, Melisa blijft aan het woord, de rest luistert. Dan is het tijd voor een gedicht. Een paar leerlingen gaat alvast aan het werk, de anderen gaan op in het gedicht. Wat is de boodschap van Annie M.G. Schmidt? Als het voor alle kinderen tijd is om verder te werken aan hun weektaak, stapt een meisje op juf Brenda af: ik snap het gedicht toch niet helemaal. De juf legt het uit, het meisje is tevreden. Achter haar helpt Ebru haar klasgenootje Ammar met de spellingkaart, Yennis kijkt zijn taalles na en Annika buigt zich over haar reflectieverslag: "Ik denk dat het me gelukt is om minder te kletsen deze week."
Mondig
Bij het Daltononderwijs werken kinderen zelfstandig aan hun weektaak. Op het bord staat een indicatie van de tijd die ze voor een taak nodig zullen hebben en wat na afloop van de week niet af is, krijgen ze als huiswerk mee. Dat bepaalt de leerkracht. Elke week begint met het stellen van een doel. Na afloop komt de reflectie. Opvallend is de mondigheid. Juf Brenda: "In het begin vonden de kinderen het raar om elkaar te helpen. Want wat is helpen en wat is voorzeggen? De kinderen zijn gewend aan vrijheden op school, ze hoeven zich niet uit te sloven. Ze leren net even verder te denken en stellen goede vragen, dat is een veelgehoord compliment."