Kunnen de bloemetjes blijven of niet?
Kunnen de bloemetjes blijven of niet?

Is 28.000 euro een kale binnenstad waard?

WEESP - Mocht de bezuiniging op de bloembakken doorgaan, dan spaart Weesp geld uit, maar vertrapt het een alom gewaardeerd visitekaartje. Terwijl we toch onze stad aantrekkelijker willen maken voor bezoekers. Penny-wise, pound-foolish?

In de Kadernota geeft de gemeenteraad aan dat het wegbezuinigen van de bloemenpracht bespreekbaar is. Leverancier Jos van der Wurff van Kwekerij Vechtwijck keek raar op toen hij las dat dat 50.000 euro per jaar zou schelen. "Want ik breng nog niet de helft van dat bedrag in rekening." Hij levert daarvoor 175 bakken met zelfgekweekte bloemen die hij gedurende veertig weken twee keer per week water geeft en onderhoudt. "We krijgen er heel veel positieve reacties op. Ook steeds meer andere gemeenten hebben bloembakken." Die 50.000 euro blijkt een veel te grof nattevingerwerk van de Kadernotaopstellers. Navraag leert dat Weesp daadwerkelijk 28.000 euro aan de bloemen spendeert. Dan zit er ergens een slordige 5000 euro aan overhead tussen.

Weegt de besparing van 28.000 euro op tegen kale bruggen en lantaarnpalen? "Er zijn genoeg andere dingen waarop je kunt bezuinigen", reageert Hetty Dubiez via Facebook. Tineke de Rooij schrijft: "Ze zijn het visitekaartje van Weesp. Moeten blijven!" Marja Lodewijks hoort altijd van mensen die van buiten Weesp komen dat ze het zo prachtig vinden als de planten weer overal hangen. Juliette Joosten beaamt dat. "Sinds ik in Weesp kom geniet ik volop van die mooie bloembakken. Echt heel erg als die niet meer worden opgehangen."

Nu wil de gemeenteraad niet per se van die bloemen af, wel van de rekening. Men hoopt dat sponsoring of crowdfunding iets oplevert. Van der Wurff heeft daar een hard hoofd in. "In Bussum betalen de winkeliers een bijdrage voor dit soort dingen, in Weesp niet."