Afbeelding

Sloop de Laurentius

De voormalige Rooms Katholieke Laurentiuskerk aan de Herengracht, en aan de Kom van Weesp, torent hoog uit boven Weesp. Ruim 125 jaar was dit een thuis voor de rooms-katholieke kerkgemeenschap. Varend op het IJmeer en fietsend in de polders is de 72 meter hoge toren een baken. Wandelend in donker Weesp riep het groen oplichtende kruis op de torenspits ons toe: Dit hier is Weesp. Je bent thuis!

De rooms-katholieke parochie kerkt nu aan de Troelstralaan in een bescheiden en ingetogen gebouw. Prachtige kerkgebouwen zijn geen doel op zich. Gaat de Laurentius het gereformeerde kerkcentrum Hogewey achterna? Van het onopvallende kerkgebouw met het neonrode kruis aan de Waarschapsstraat is door sloop niets overgebleven. Niemand die het mist. Herinneringen zijn gebleven: aan kerkdiensten en ontmoetingen in het gebouw, aan gebeurtenissen met soms veel emoties. Mensen bewaren die herinneringen als stukjes van wie wij zijn. Wij worden daardoor gevormd. Scheiden doet lijden en afscheid nemen doet pijn. We willen geen afscheid nemen van dierbare gebouwen. We willen de pijn niet ervaren.

In de straten van Weesp klinkt een roep om behoud. Behoud van de Laurentius of in ieder geval de toren. De tuin moet voor iedereen toegankelijk worden als een oase van rust. Wel met een duit in het zakje van Natuurmonumenten en crowdfunding van onszelf natuurlijk. Waardering voor kerkgebouw en tuin moet ook vertaald worden in klinkende munt, toch? In een verkiezingsprogram voor de gemeenteraad en voor de provincie is zelfs aandacht gevraagd voor behoud van gebouw en tuin! Moet er bier gebrouwen worden in een afgedankte kerktoren? De kastanjeboom in de tuin van het achterhuis van Anne Frank heeft het niet gered. Kunnen de prachtige kastanjebomen in de kerktuin, die aan het eind van hun leven zijn, behouden blijven?

Wie het oude kan behouden en dat met het nieuwe kan verenigen, verdient ruimte en waardering. Waardevolle herbestemming van de Laurentius is een onderwerp dat grondige studie en een veelheid aan raadgevers rechtvaardigt. Die studies moeten dan wel ergens toe leiden. En als, áls dat dan mogelijk blijkt... mag dat een wonder heten!