De terrassen waren de hele dag vol, wat wil je met zo'n mooie zonnige dag...
De terrassen waren de hele dag vol, wat wil je met zo'n mooie zonnige dag...

'We doen vandaag een dagje Weesp'

WEESP - Weesp Gastvrij is geslaagd. Daar zijn bezoekers, organisatie en deelnemers het wel met elkaar over eens. Volle terrassen, winkels en theaters, heerlijk weertje en sfeertje en veel bezoekers van buiten Weesp.

door Ruth van Kessel

Winkeliers, horeca- en theaterondernemers lieten zaterdag met Weesp Gastvrij zien wat de Vechtstad te bieden heeft aan de eigen bewoners, maar vooral aan de bewoners van omliggende plaatsen. "Sla een keertje af naar Weesp als je op zoek bent naar vertier, authenticiteit en kwaliteit", zo vat Gijs Numan van café-restaurant Aaltje de doelstelling van Weesp Gastvrij samen:

"Weesp heeft zoveel te bieden, maar in de regio weten de mensen dat onvoldoende. Weesp heeft een supergezellige stadskern, authentieke winkels en horecazaken waar de ondernemers zelf op de vloer staan en twee prachtige theaters. Dat is de kracht van Weesp en dat is wat we moeten promoten. En dat hebben we zaterdag gedaan. En met succes. Nu moeten we doorpakken."

Geinig stadje
Als een van de gastvrouwen is Antoinette Klaphake zaterdag onvermoeibaar als ze mensen aanklampt. 'Mag ik u wat over Weesp vertellen?' Opvallend veel mensen van buiten Weesp treft ze als welwillende toehoorder. Mirjam Duffels uit Duivendrecht en Linda Manoth uit Diemen lazen de tip in de Zomergidsen en doen samen gezellig een dagje Weesp: "Zomaar gratis mee met een boottochtje over de Vecht? Leuk, dat gaan we zeker doen."

'Wat is Weesp leuk zeg, nooit geweten!'

Een meneer uit Kockengen maakt een ritje met zijn motor: "Wat een geinig stadje is Weesp, leuk initiatief hoor. Ik ga even kijken wat er voor mij bijzit."

Antoinette schiet een stel uit Bunschoten aan, dat hand in hand door de Slijkstraat loopt. Ze vertelt enthousiast over alle activiteiten. Meneer en mevrouw Snijder: "We zagen in Hilversum bij de kraam van Pronk Juweel een folder over Weesp Gastvrij liggen. In Amersfoort was ook iets te doen, daar zijn we eerst naar toe gegaan, maar dat vonden we maar niets. Nu zijn we hier en volgen we de blauwe voetstappen. Wat is Weesp leuk zeg, nooit geweten!"
Maar ook Weespers weten het nieuwe evenement te waarderen. Zo vertellen Mia en Jan van der Meulen: "Normaal zitten we nooit in Weesp op het terras, maar vandaag maken we er echt een dagje van."

Promotie
Weesp goed op de kaart zetten, dat was het doel van Weesp Gastvrij. Langs allerlei kanalen werd het evenement in de omgeving gepromoot. Kranten in de regio, mailings, een beetje reclame van Stefan Stasse en Jacques van Aelst op Radio 2 en 5, van Jaap van Deurzen op de Facebookpagina van RTL en van Sara Kroos op Twitter, iedereen hielp mee. Numan: "Het mooie van dit initiatief was dat iedereen betrokken was. Bij de gezamenlijke start van de dag wensten we elkaar succes: winkeliers, horeca en theater, samen hebben we een prachtig visitekaartje van Weesp uitgedeeld."

Gijs Numan deelt nog snel wat Weesp Gastvrij-krantjes uit.
Gastvrouw Antoinette Klaphake promoot Weesp Gastvrij.
Koffie- en theewinkel Karakter is voor het eerst open.
Poppentheater Fatsnerran vermaakt de kleintjes in de bibliotheek.
De pop-upstore van 'Weesper Roem' trekt veel belangstelling.