De Vechtloop voerde vele honderden hardlopers door het centrum van Weesp.
De Vechtloop voerde vele honderden hardlopers door het centrum van Weesp. Foto's: André Verheul

'Door al die aanmoedigingen loopt het daar heel lekker'

WEESP - Hardlopen is populairder dan ooit en de Vechtloop profiteert er volop van. Meer dan 1200 deelnemers schreven zich in voor de 34e editie die afgelopen zondag werd gehouden. Ruim duizend haalden ook de finish. Ook al liep het op de 5 kilometer even verkeerd.

De Vechtloop begon traditiegetrouw met de scholierenloop. Er werd fanatiek gestreden. Zo perste Tom Troost uit Weesp er nog een laatste krachtsinspanning uit om te winnen, maar moest zich in de eindsprint met Alex van Buttingha Wichers uit Bussum gewonnen geven.

Verkeerde kant
Het volgende onderdeel, de 5 km, werd een verhaal apart. Na het startschot rende het bijna 150-man sterke deelnemersveld van het terrein van Manege Bleijenberg de Vechtdijk op. Maar een verkeerd geplaatst hek nodigde de voorste renners uit om linksaf te slaan in plaats van rechtsaf. En als er een schaap over de dam is... Zo liepen alle deelnemers van de 5 km-loop een verkeerde route. Uiteindelijk raakte iedereen wel weer bij de finish, maar omdat er (uiteraard) geen duidelijk keerpunt was, werden er afstanden van 5 tot 7 kilometer gelopen. "Sommigen hebben te veel gelopen, maar niemand hoeft bij te betalen", zo loste de organisatie het via de speaker met humor op. De organisatie verontschuldigde zich meerdere keren en verklaarde bij de jeugd de drie snelsten tot winnaar.

Door centrum
Bij alle andere afstanden liep het wel allemaal gesmeerd. Deze wedstrijden over 10, 15 en 21 kilometer begonnen net als voorgaande jaren met een rondje door het centrum. "Er staat daar veel publiek en door al die aanmoedigingen loopt het daar heel lekker", zei een tevreden deelnemer na afloop.

Frank de Graaf
Michael Woerden uit Mijdrecht, uitkomend op de 15 km, kwam als eerste terug over de Vechtbrug richting 's-Gravelandseweg, op de voet gevolgd door onder anderen Frank de Graaf, uitkomend op de 10 km. Toen Frank in een tijd van 35:27 finishte, liep Michael nog steeds vlak voor hem. De Mijdrechter ging onbedreigd op de 15 km-overwinning af. Op de 21 km werd Weesper Ricardo Scholten knap tweede achter Leslie Pangemanan.
Meer foto's op WeesperNieuws.nl, alle uitslagen op Vechtloop.nl.

Bijkomen na de scholierenloop.
Frank de Graaf uit Weesp wint de 10 km.