Veel animo voor 'Weesper Roem'. Yvonne van der Graft (links op de foto) geeft tekst en uitleg.
Veel animo voor 'Weesper Roem'. Yvonne van der Graft (links op de foto) geeft tekst en uitleg. Foto: Ruth van Kessel

Een podium voor Weesper creaties

WEESP - Weesper Roem. Een winkel voor een dag, maar wat de initiatiefneemsters betreft een label voor altijd. Zaterdag tijdens Weesp Gastvrij toonde Weesper Roem voor het eerst haar creatieve producten aan winkelend Weesp: van kleding tot keramiek en posters, alles van de hand van makers uit Weesp en omstreken. De pop-upstore trok de hele dag veel publiek.

door Ruth van Kessel

Wat is dit voor een winkel die voor slechts één dag in het oude pand van Globe Reizen verschijnt. Nieuwsgierig drommen bezoekers naar binnen. Een ratjetoe aan creatieve producten siert een tafel en de wanden, rekken met t-shirts en bijzonder gedessineerde leggings. Hangt je maat er niet bij, dan kan dat geregeld worden met de maker. Live muziek in de hoek en koffie met biologische brownies en muffins. Daar komt een kunstenaar spontaan zijn illustraties brengen. Yvonne van der Graft gaat er kritisch doorheen: deze wel, deze niet. Ben je het daarmee eens, Sara? De kunstenaar geeft toestemming om ze voor € 7,50 per stuk te verkopen en hup, weer is er een wand gevuld van de pop-upstore Weesper Roem. Wat gaat het lekker hè, verzuchten initiatiefnemers Sara Oomen en Yvonne van der Graft tegen elkaar. Het label Weesper Roem is nu zichtbaar voor iedereen.

Label Weesper Roem?
"Het concept is eigenlijk heel simpel. Weesper Roem staat voor eigentijdse producten van makers uit Weesp en omstreken. Het label biedt creatieve mensen uit Weesp een podium. De pop-upstore die we met Weesp Gastvrij creëerden kwam spontaan op ons pad. We - inmiddels zijn we met z'n vieren en doen Maria van Tilburg en Marije Witman ook mee - zijn er nog niet uit hoe we verder gaan met het label. Tot nu toe hebben we alleen nog een Facebookpagina. We denken aan een online platform voor creatieve Weesper producten of misschien ook wel vaker verkoop via een pop-upstore. We weten het nog niet, in ieder geval was afgelopen zaterdag te gek. Alleen het proces er naar toe al was geweldig en we hebben zoveel positieve reacties gekregen."

Waar komt dit idee vandaan?
Yvonne: "Sara en ik waren ook al in onze vorige woonplaats Amsterdam buren en vriendinnen en nu we sinds een paar jaar in Weesp wonen zijn we dat weer. Leeuwenveld, Weesp is best wennen als je vers uit Amsterdam komt. Met andere nieuwe Weespers kwamen we te praten over: waarom koos je voor Weesp, wat is er zo speciaal aan deze plek? We kwamen al gauw uit op de mooie natuur rond Weesp, de Vecht, de ambachtelijke sfeer in Weesp en de authentieke binnenstad."
Sara: "Er ontstond ook een gevoel van wat zouden we kunnen ondernemen in Weesp dat een positieve bijdrage levert en die onze eigen liefde voor Weesp aanwakkert. We willen graag verbinding met de plek waar we wonen, niet alleen met Leeuwenveld en ook niet alleen via de kinderen."

Dus jullie gingen ondernemen?
"Ondernemen brengt je in contact met mensen met passie. Het moest ook te combineren zijn met onze drukke banen. We kwamen in contact met Weesper creatievelingen en toen is het balletje gaan rollen. Zeker toen Weesper Esther de Korte ons prachtige label vormgaf, viel alles op zijn plek: de pauwenveer symboliseert onze trots op Weesp en het blad staat voor de natuur rondom de stad. Het is zo leuk om hier mee bezig te zijn. En wist je dat 'Weesper Roem' de naam is van een zeepje dat vroeger in Weesp werd gemaakt? Toen we dat ontdekten in het gemeentemuseum besloten we dit tot ons label te maken en hiermee ook de roem terug te brengen in Weesp."

Hoe komen jullie aan de producten?
"Dat gaat vanzelf. We kenden al creatieve Weespers en makers vinden ons. Zo ging het ook met Esther de Korte: het begint met een logo en nu staat dat logo ook op t-shirts, notebooks en canvas shoppers. We hebben zaterdag gemerkt dat bezoekers daar heel enthousiast over zijn. En daar gaat het bij Weesper Roem om: het is leuk om mensen die mooie dingen maken een podium te geven."