Een bijzondere ontmoeting.
Een bijzondere ontmoeting. Foto: Osservatore Romano

Dick Pruiksma's onderonsje met paus Franciscus

WEESP - Dick Pruiksma uit Weesp heeft vorige week paus Franciscus ontmoet. De voormalige dominee van de Protestantse Gemeente Weesp Driemond was namens de International Council of Christians en Jews (ICCJ) in Rome voor een conferentie. Op het reisprogramma stond ook een bezoek aan het Vaticaan.

door Marieke van Veen

"De paus had voor ieder van ons persoonlijke aandacht. Ik heb met hem gesproken over Buenos Aires. Op de dag dat hij als nieuwe paus gekozen werd, was ik in die stad. De bevolking ging uit zijn dak. De beste man heeft vanwege zijn benoeming zijn geboorteland moeten verlaten voor Rome. Toen we herinneringen ophaalden aan Buenos Aires, begonnen zijn ogen te glanzen."

Interreligieuze dialoog
Pruiksma heeft voor zijn werk binnen de Protestantse Gemeente Weesp Driemond, het OJEC en de ICCJ vele bijzondere ontmoetingen beleefd. Het moment met de paus neemt in dit lijstje een vooraanstaande plek in. De Weesper is ook erg blij met deze paus. "Paus Fransiscus moedigt de interreligieuze dialoog erg aan en dat is precies wat onze raad als doelstelling heeft. Hij heeft ons ook als groep toegesproken. Hij zei: 'We zijn niet langer vreemdelingen maar vrienden, want alle christenen hebben Joodse wortels."

Conferentie Rome
Zogezegd was Dick Pruiksma in Rome voor een conferentie van de ICCJ, een wereldwijd netwerk dat bouwt aan begrip tussen joden, christenen en moslims. Pruiksma was tot vorig jaar algemeen secretaris van dit platform en is nog steeds als adviseur aan de ICCJ verbonden. Hij heeft de jaarlijkse conferenties meermaals georganiseerd en is tot aan zijn pensioen ook betrokken geweest bij het in de steigers zetten van de conferentie van vorige week.

Over het thema van de conferentie zegt Pruiksma: "Het is 50 jaar geleden dat het Tweede Vaticaans Concilie 'Nostra aetate' aannam, een verklaring over de verhouding van de Katholieke Kerk tot niet-christelijken. Dat was toen revolutionair. En de verstandhouding is sindsdien ook echt aanzienlijk verbeterd."

Veiligheidsprotocollen
Een conferentie met zo'n thema moest natuurlijk in Rome plaatsvinden, het liefst in combinatie met een audiƫntie bij de paus. "Daar zijn we bijna een jaar mee bezig geweest", blikt de Weesper terug. "Dat is een heel proces. Ook op de dag zelf was het nog een heel gebeuren. We moesten al lang van te voren aanwezig zijn vanwege de Vaticaanse veiligheidsprotocollen en dan sta je dus te wachten in de brandende zon."

Maar toen Pruiksma en consorten eenmaal werden gehaald was dat toch iets vroeger dan gepland. Blijkbaar was de afspraak ervoor eerder klaar. "In plaats van zelf even pauze te nemen, besteedde Paus Franciscus die extra tijd aan ons. Hij had echt voor iedereen persoonlijke aandacht en zijn belangstelling was zichtbaar oprecht. Ik vond het een heel bijzondere, inspirerende ontmoeting."