Terwijl Pieter Wenzel bijpraat met Kees Nelis (rechts), fietst er weer iemand voorbij.
Terwijl Pieter Wenzel bijpraat met Kees Nelis (rechts), fietst er weer iemand voorbij. Foto's: Marieke van Veen

Ondernemer in Slijkstraat mishandeld door wegpiraat

WEESP - Pieter Wentzel van Lectori Salutem wordt door Kees Nelis van de gelijknamige ijssalon getrakteerd op een cappuccino. Als Wentzel zijn bril afzet, wordt er een lelijke bloeduitstorting op zijn jukbeen zichtbaar. Een aandenken aan woensdag 24 juni, toen hij van een motorrijder klappen kreeg. Waarom? Omdat hij de man wees op het feit dat de Slijkstraat een voetgangersgebied is.

door Marieke van Veen

"Dit speelt al jaren", valt Nelis zijn buurman bij. "Er komen hier meer fietsers en brommers dan voetgangers door de straat. En dan nog al die bezorgers en leveranciers. Dit is een voetgangersgebied, maar je bent hier als voetganger je leven niet veilig."

Dat laatste is precies de reden waarom Wentzel die bewuste dag ingreep. Hij was net bezig om kratten met boeken buiten te zetten toen er een een driewielige motorfiets aan kwam denderen. Omdat er op dat moment kinderen op straat speelden, versperde hij de man de weg. Die ontstak in woede, stapte af en verkocht de 76-jarige antiquair een klap met zijn motorhelm.

De dader ging er vervolgens snel vandoor, maar een getuige had toen allang het kenteken genoteerd. Toen Wentzel met die informatie op het politiebureau zat om aangifte te doen, keerde de nog immer gefrustreerde motorrijder met twee kornuiten terug in de straat. De politie moest komen om de boel te sussen. Na het optekenen van de aangifte heeft Wentzel ook nog uren in het ziekenhuis doorgebracht, omdat men een fractuur en/of bloeding in de schedel wilde uitsluiten.

Inmiddels is de antiquair weer volop aan het werk. En net als voorheen wijst hij fietsers en andere bestuurders op het rijverbod in de Slijkstraat en het Weesper plein. "Maar dat is natuurlijk de oplossing niet", vindt Kees Nelis. "Hier moet het stadsbestuur ingrijpen. De situatie in het centrum is voor fietsers zo krom en onduidelijk, dat je het ze bijna niet kwalijk kunt nemen dat ze door de Slijkstraat fietsen."

'We hebben hier ook al eens een kind onder een racefiets gehad'

Dus slaan Wentzel en Nelis de handen ineen. Ze gaan een verkeersdeskundige op de zaak zetten en hopen dat ze van hem een goed voorstel krijgen, dat ze vervolgens aan de gemeenteraad van Weesp willen aanbieden. Wentzel: "Daar kan de politiek dan toch niet omheen? We hebben hier ook al eens een kind onder een racefiets gehad. Wat moet er nog gebeuren voor er ingegrepen wordt? Ja, het vergt een investering, dat is onvermijdelijk. Maar Weesp heeft geld zat, het wordt alleen aan de verkeerde dingen uitgegeven. Iedereen moet hier veilig kunnen lopen."

Volgens Nelis moet eigenlijk de hele fietsinfrastructuur in Weesp op de schop: "Probeer jij maar eens van Aetsveld naar het station te fietsen, dan kom je onderweg zoveel gevaarlijke verkeerssituaties tegen dat je blij mag zijn als je heel aankomt. En het moet duidelijker. Kwestie van de juiste borden. In de nazomer komen we met een voorstel."

Hier mag je niet fietsen, maar veel mensen doen dat toch.