De toren en twee zijbeuken blijven behouden, maar het schip mag wijken voor woningbouw.
De toren en twee zijbeuken blijven behouden, maar het schip mag wijken voor woningbouw. Foto: Christian Pfeiffer

Raad: Liever halve kerk dan helemaal geen kerk

WEESP - Niemand wil dat de Laurentiuskerk aan de Herengracht wordt gesloopt en toch komt het er voor een groot deel van. De gemeenteraad van Weesp kiest liever voor een halve kerk dan helemaal geen kerk.

door André Verheul

Sinds april 2014 staat de kerk leeg. Voor de parochie Levend Water is het gebouw te groot, de exploitatielast ondragelijk en de funderingsproblematiek onoplosbaar. Wat te doen met de lege kerk? Plan A was een tweede leven voor de uit 1876 stammende driebeukige kruiskerk in neogotische stijl. In een verslag hierover schrijft het parochiebestuur aan de gemeenteraad: "Het aanjaagteam in de persoon van Ruud Wiersum heeft circa dertig partijen, waaronder de kamer van koophandel, ontwikkelaars, maatschappelijke ondernemingen, horecaondernemers, bouwbedrijven, woningcorporaties etc., benaderd om de interesse voor voortgezet gebruik van het gebouw te onderzoeken. Dat heeft geen geïnteresseerde overnamekandidaat opgeleverd."

Daarop schakelde het parochiebestuur over op Plan B: een herontwikkeling met tenminste het behoud van de kerktoren en het aangezicht vanaf de sluiskom. Alleen Cees van Vliet uit Weesp wil zich daar aan wagen. "Omdat ik per se die toren voor Weesp wil behouden, in een andere gemeente had ik dit nooit gedaan." Blij met het feit dat er iemand gevonden is die zijn nek wil uitsteken, sloot het kerkbestuur een intentieovereenkomst met Van Vliet en vroeg de gemeente om medewerking.

Uithoornse toestand
De parochie en een raadsmeerderheid zijn bang voor een Uithoornse toestand. In Uithoorn staat de lege Schanskerk achter hekken te verkrotten en dreigde zelfs even in te storten. Het plan-Van Vliet zou ons dat besparen. Liever een halve kerk dan helemaal geen kerk, zo werd meermalen als argument aangevoerd. Als dat de situatie is, is de keuze niet moeilijk. Maar is de situatie zo? D66 en DSB vinden dat niet overtuigend is vastgesteld dat totale herbestemming onmogelijk is. "De raad heeft de zorgvuldigheid en de uitkomst van het herbestemmingsonderzoek door het parochiebestuur niet kunnen toetsen. En zo wensen wij niet met monumenten in Weesp om te gaan", aldus Christian Zierleyn van D66.

Overtuigd
Zonder duidelijk te maken wie die dertig partijen zijn en over welke vorm van herstemming er met ze is gesproken, blijven de kerkbestuurders bezweren dat het behoud van de gehele kerk onmogelijk is; een luchtkasteel. Wethouder Peter Eijking, die het voorstel namens het college indiende, is ervan overtuigd dat de parochie zijn uiterste best heeft gedaan om heel de kerk te behouden. "Maar dat is niet gelukt. Dan ontstaat er een nieuwe werkelijkheid en schakel je over naar Plan B: zoveel mogelijk behouden." Een ruime meerderheid van WSP, VVD, PvdA, GroenLinks en CDA schaarde zich achter het voorstel (zie bericht hieronder) en maakte een gedeeltelijke sloop van de Laurentiuskerk mogelijk. D66 en DSB stemden tegen. Het kerkbestuur en Van Viet kunnen nu hun plan uitwerken. Dat gaat zeker tot volgende zomer duren. Op kortere termijn start Van Vliet met het funderingsherstel, om verder wegzakken van de kerk te voorkomen. Leo Ruiter namens het parochiebestuur: "Een spannende periode is voorbij, er ligt iets waar Weesp heel tevreden mee kan zijn."

D66 en DSB vinden onderzoek parochie niet overtuigend