Nieuwstad-Utrechtseweg. Je ziet niet dat je hier een vesting binnen gaat. De wethouder wil daarom een idee voor een soort van stadspoort uitwerken.
Nieuwstad-Utrechtseweg. Je ziet niet dat je hier een vesting binnen gaat. De wethouder wil daarom een idee voor een soort van stadspoort uitwerken.

Beetje ophogen en misschien iets van een stadspoort

WEESP - Niet een rigoureuze aanpak, maar subtiele aanpassingen in het reguliere onderhoud moeten de Weesper schansen opkalefateren. Een boompje vervangen hier en een wandelpad ophogen daar. Daar trekt de gemeente maar liefst vijftien jaar voor uit. Om de vesting te benadrukken wordt er daarnaast gedacht aan iets dat wel meteen in het oog zal springen: een toegangspoort bij de Utrechtseweg.

Wethouder Herman Tuning sprak maandenlang met omwonenden en andere betrokkenen over de toekomst van de Weesper schansen. Hij slaagde erin met een visie te komen waar iedereen het in grote lijnen over eens is. Ook de gemeenteraad is enthousiast, want de schansenvisie kreeg vorige week veel lof en ruime steun. De wethouder is heel trots op het resultaat, maar ook op hoe plan tot stand is gekomen. "We hebben dit met elkaar gedaan. Met de vele input van iedereen hebben we heel zorgvuldig een plan opgebouwd", zo kijkt hij terug op de mee praatavonden met de klankbordgroep. "Ons uitgangspunt was dat we de schansen als het enige stadspark van Weesp in ere wilden houden. Dat betekent dat we het als park willen gebruiken, verantwoord zullen moeten onderhouden en er misschien meer diversiteit in flora kunnen aanbrengen. We zijn nu al bezig alle flora en fauna goed in kaart brengen, wat nodig is om volgens de wet zorgvuldig onderhoud te kunnen doen."

Cultureel erfgoed
Behalve een mooi stadspark voor mens en dier, zijn de schansen ook cultureel erfgoed. Ze vormen de (onvoltooide) vesting. Stevige ingrepen om dat fortprofiel terug te brengen zijn in de vorige collegeperiode gesneuveld wegens gebrek aan draagvlak. Nu kun je zeggen dat de cultuurhistorie er wat bekaaid vanaf komt. Want alleen met het reguliere onderhoud kan er af en toe een subtiele wijziging worden gedaan aan het fortprofiel, zodat uiteindelijk de schanswallen zichtbaarder worden. Te denken valt aan het uitdunnen van bosschages en het licht ophogen van het wandelpad op de schanswand. Verder is afgesproken dat wanneer bomen vervangen moeten worden, er wordt herplant binnen de wal en niet meer erop of erbuiten. En dat allemaal tussen nu en 2030. Wie weet er na vier gemeenteraadsverkiezingen nog wat er nu is afgesproken? Toch kiest de raad nu om het met kleine stapjes te doen, ook vanwege de financiën. Alles moet zoveel mogelijk uit het reguliere onderhoudsbudget. Het is de bedoeling om telkens actieplannen van twee à drie jaar vooruit te maken.

Maar er is meer. Tuning wil ook cultuurhistorische elementen terugbrengen. "Op elke schans heeft ooit een molen gestaan. Dat willen we op een of andere manier terugbrengen. Geen echte molen, maar ik denk aan een speelplaats in de vorm van een molen. Of groen. En dan op borden uitleggen dat er een molen heeft gestaan en wat de cultuurhistorische betekenis van die schans was."

Toegangspoort
Ander idee dat kwam opborrelen in de klankwerkgroep is het plaatsen van een soort toegangspoort op de Utrechtseweg, om duidelijk te markeren dat je een vestingstad binnentreedt. Nu heb je daar inderdaad geen idee van. De wethouder wil dat idee graag uitwerken. Misschien leidt het tot een echte poort of wordt het iets dat de suggestie van een poort wekt. "We gaan eens kijken of, en wat we daar kunnen realiseren." Stadspoorten en molenspeeltuinen kunnen niet uit het reguliere onderhoud bekostigd worden, daar moet de raad te zijner tijd geld voor vrijmaken.