Willem Koopman heeft met zijn buurtcafé reuring in het dorp gebracht.
Willem Koopman heeft met zijn buurtcafé reuring in het dorp gebracht. Foto's: Marieke van Veen

Dorpscafé Villa Tante Bep als kloppend hart van Driemond

DRIEMOND - In Weesp is een café nooit ver weg, maar in Driemond was dat anders. Tot nu. Voor het eerst sinds lange tijd kunnen Driemonders weer in hun eigen dorp naar de kroeg. Villa Tante Bep opende in mei de deuren. Uitbater Willem Koopman heeft een lange adem, want het verwezenlijken van zijn buurtcafé ging niet zonder slag of stoot.

door Marieke van Veen

Enerzijds zijn daar de Driemonders die graag meer reuring blieven, anderzijds heb je de mensen die voor Driemond hebben gekozen vanwege de rust. Die zaten niet te wachten op herrie en andere overlast. Met die overlast valt het wel mee, daar zorgt Koopman eigenhandig voor. "We sluiten doordeweeks al om 22.00 uur, in het weekend om 01.00 uur, en vragen onze gasten om aan de buren te denken. Indien nodig grijpen we in. Ook letten we er bijvoorbeeld op dat gasten hun auto's of brommers netjes neerzetten."

Ontmoetingsplaats
Koopman zit zelf ook niet te wachten op gelal en opstootjes. "Villa Tante Bep is een ontmoetingsplaats voor álle Driemonders. De breiclub drinkt hier koffie, de dartclub gooit hier pijltjes, fietsers en wandelaars rusten hier uit en op vrijdag luiden jong en oud hier samen het weekend in. Mooi toch?" Hij krijgt veel positieve reacties op het café, waarvoor hij een groot deel van zijn woning aan de Lange Stammerdijk heeft opgeofferd: "De meeste Driemonders zijn blij dat er weer wat vertier is in hun dorp. We krijgen complimenten over de nostalgische inrichting en de goede sfeer."

Toch zijn er nog steeds enkele buren die niks van het café moeten hebben. "Enkele omwonenden zit het zo hoog dat ze alles aangrijpen om te klagen. Maar dat zegt meer over deze mensen dan over Villa Tante Bep." Koopman heeft inmiddels een dikke huid gekregen. Het heeft ruim vijf jaar geduurd voor hij eindelijk een vergunning had. De Driemonder mag dan een succesvolle ondernemer zijn, (hij heeft ook een online sportwinkel) maar als horeca-uitbater is hij eigenlijk nog een groentje.

Vriendschap
"Ik moest het allemaal zelf uitzoeken. Maar al doende leert men. Met alle kritiek heb ik wat gedaan, kosten nog moeite zijn gespaard. En ik zal ook de komende jaren mijn best blijven doen om Villa Tante Bep te verbeteren. Wat mij drijft? Ik doe dit niet per se voor het geld. Ik ben een gezelligheidsdier. Een dorpscafé is belangrijk voor een gemeenschap als Driemond. Mensen leven te veel langs elkaar heen. De bewoners kunnen hier banden aanhalen, nieuwe vriendschappen sluiten, naar elkaar luisteren, elkaar helpen en van elkaar horen wat er allemaal speelt in het dorp. Ik zie Villa Tante Bep als het kloppende hart van Driemond."
Vanaf 27 juli is Villa Tante Bep twee weken dicht vanwege vakantie.

Op vrijdag luiden jong en oud hier samen het weekend in
Villa Tante Bep op de Lange Stammerdijk: ook voor fietsers en wandelaars.