Dendert de Wielerronde volgend jaar nog door de straten van Weesp?
Dendert de Wielerronde volgend jaar nog door de straten van Weesp? Foto's: André Verheul

'De Wielerronde Weesp mag niet verdwijnen'

WEESP - Als er niet snel een nieuwe organisator voor de Wielerronde Weesp wordt gevonden, komt er volgend jaar geen twaalfde editie van dit sportevenement. Jan de Wee heeft de kar elf jaar getrokken, maar moet dit nu opgeven. Hij hoopt met heel zijn hart op tijd een opvolger te vinden: "De Wielerronde is zo'n prachtig evenement, dat mag niet verloren gaan".

door Marieke van Veen

Jan de Wee zegt het maar zoals het is: "Ik ben terminaal ziek. De kanker zit door heel mijn lijf en de artsen kunnen niets meer voor me doen." Begrijpelijk dat hij de tijd die hem nog rest niet gaat gebruiken voor het in de steigers zetten van de twaalfde wielerronde. Maar hij zou het evenement nog wel graag zelf willen overdragen.

"Dat betekent dat we snel nieuwe mensen moeten vinden. Ikzelf heb niet zoveel tijd meer, maar ook de Wielerronde moet over enkele maanden echt opgestart worden wil je in april alles geregeld hebben." Van de organisatie zijn op dit moment eigenlijk alleen nog Jan van Barneveld en Arno Vos over. Anderen zijn recent gestopt en Jan heeft zich vanwege zijn gezondheidssituatie terug moeten trekken.

Jan de Wee: "Die jongens doen fantastisch werk, maar ze redden het niet alleen. Er moet echt iemand opstaan die mijn rol wil overnemen. Het mooiste zou zijn als meerdere mensen zich melden, dat vermindert voor iedereen de druk."

De Wielerronde Weesp werd in 2005 nieuw leven ingeblazen vanwege het feestjaar Weesp 650. "Met de toerfietsclub waren we net van Driemond naar Weesp verhuisd en het leek ons mooi om Weesp een wielerronde aan te bieden. Dat was zo'n succes dat het zonde zou zijn geweest als we het daarbij hadden gelaten. Dus werd het een jaarlijks evenement, dat zich bovendien op alle fronten ontwikkelde en hiermee tot in de wijde omtrek een naam wist op te bouwen", blikt Jan de Wee terug.

'Ik heb niet veel tijd meer. Dus opvolger: meld je snel!'

Maar het is niet alleen De Wee's noodgedwongen terugtrekking die het voortbestaan van de Wielerronde Weesp bedreigt. Sinds 2014 jaar mag het parcours niet meer over de Aetsveldselaan voeren, omdat de brandweer daar zit. Die moet ten alle tijden goed kunnen uitrukken. Dat is ook de reden waarom de kermis daar niet meer kan plaats vinden. "Daarom hebben we sinds twee jaar een ander rondje: Groeneweg - Achtergracht - Buitenveer - Irenelaan - Van Houtenlaan. Maar dat vindt het publiek waarschijnlijk minder spectaculair, want sinds de invoering van deze nieuwe route trekt de wielerronde minder publiek. En dat brengt de sponsoring in gevaar."

Het liefst zou De Wee het oude parcours weer ingevoerd zien, maar hij beseft ook wel dat die kans vanwege de brandweerkazerne klein is. "Een alternatief zou zijn: Herengracht - Stationsweg - Herensingel - Nijhoffstraat, Tooropstraat - Papelaan. Bij de sluis zijn terrasjes die dan ongetwijfeld vol zitten en wie rustiger wil staan zoekt een mooi plekje verderop."

De Wee hoopt dat zijn opvolger onder andere hiermee aan de slag gaat. Maar die moet dan wel op tijd gevonden worden. "Er komt veel kijken bij het organiseren van zo'n groot evenement. Ik was altijd van november tot februari bezig met het voorwerk: vergunningen, sponsors, ga maar door. Daarna gingen we met het team aan de slag. Het heeft me veel gebracht, ik koester de vriendschappen en de gezelligheid. Het zou me veel rust geven als ik zou weten dat wat ik heb opgebouwd, kan blijven bestaan."

Jan de Wee heeft elf jaar de kar getrokken.