Bas Jan van Bochove heeft het naar zijn zin als waarnemend burgemeester van Weesp.
Bas Jan van Bochove heeft het naar zijn zin als waarnemend burgemeester van Weesp. Foto: Christian Pfeiffer

'Onze bestuurskracht zal niet op
alle terreinen een 100% score halen'

WEESP - Ruim een jaar is hij nu in functie van waarnemend burgemeester van Weesp. En het bevalt Bas Jan van Bochove uitstekend. Toch is hij eind volgend jaar weer weg. In principe.

Lid van de Tweede Kamer voor het CDA, wethouder in Lelystad en nog een hele lijst aan politieke en maatschappelijke functies, Bas Jan van Bochove is een zeer ervaren (politiek) bestuurder. Toch was hij nog nooit burgemeester geweest toen hij in april vorig jaar de burgemeesterskamer in het stadhuis van Weesp binnenstapte. Met ogenschijnlijk gemak vervult hij de functie en laat zowel hij binnen als buiten het stadhuis volop een positieve indrukken achter. Luisterend oor, snelle analyse, meegaand waar het kan, ertegenin waar het moet. En zijn vlotte babbel helpt natuurlijk mee.

Meting
Die tijdelijke benoeming houdt verband met de onzekere bestuurlijke toekomst van Weesp. Moet de gemeente fuseren of kan er voorlopig zelfstandig worden doorgegaan. Bij het beantwoorden van die vraag laat de provincie Noord-Holland veel afhangen van een 'bestuurskrachtmeting'. Die volgt na de zomer. Bij een vorige meting, in 2005, scoorde Weesp onder de maat, wat leidde tot het (in de Kamer gesneuvelde) kabinetsvoorstel om Weesp met Bussum, Naarden en Muiden te laten fuseren. Inmiddels werkt Weesp nauw samen met Wijdemeren en Stichtse Vecht. De vraag is of dat genoeg is om weg te blijven van een volgend fusie-moetje.

Hoe krachtig is het bestuur van Weesp?
Van Bochove: "Dat weten we pas als dat onderzoek is gedaan. Ik heb het gevoel dat we al een aantal stappen hebben gezet sinds de vorige meting. Maar we zijn er nog niet. Ik weet ook niet of we op alle terreinen een 100% score zullen halen. Maar…! Ik zeg erbij dat de raad, het college en de ambtelijke organisatie er absoluut van overtuigd zijn dat we samen onze schouders eronder moeten zetten, dus daar heb ik alle vertrouwen in."

U draagt zelf in belangrijke mate bij aan de bestuurskracht, net als de gemeentesecretaris Daan van der Spek. U hebt er beiden, zo horen wij, flink de wind onder.
"Het is zo dat, als je voorzitter van het college en de raad bent, of wanneer je leiding geeft aan een ambtelijke organisatie - en dan heb je de beide personen die u net noemde te pakken - je niet lijdzaam moet toezien. Wij moeten ervoor zorgen dat de stappen die gezet moeten worden ook gezet worden. Daar ben je voor ingehuurd, doen wij ons best voor. En daar hebben wij de raad, het college en de ambtelijke organisatie hard voor nodig."

Het punt is: u bent beiden tijdelijk.
"Dat is waar."

Is Weesp sterk genoeg om weg te blijven van volgend fusie-moetje?

Tot wanneer blijft u burgemeester?
"De Commissaris van de Koning en de gemeenteraad hebben afgesproken tot eind volgend jaar."

Kan dat verlengd worden?
"Niemand weet hoe Weesp er dan voorstaat. Dat zien we dan wel."

Wilt u niet gewoon benoemd worden, voor zes jaar?
"Ik heb altijd gezegd dat ik dat niet wil, daar heb ik allerlei opvattingen over. Het heeft er ook mee te maken dat ik om allerlei redenen niet kan en wil verhuizen. Maar deze tijdelijke benoeming gaat heel goed, het is leuker dan ik ooit gedacht had, ik doe het met veel plezier, Weesp is een prachtige gemeente om in te werken. Kortom, ik ben erg tevreden en ik hoop dat de Weespers ook tevreden zijn."