Afbeelding

Fusie moet!

Over fusie van Weesp wordt door belangrijke personen al lang gesproken. Logisch zou een fusie zijn geweest van Muiden en Weesp tot een gemeente en Muiderberg, Naarden en Bussum tot een tweede gemeente. Veen bij veen en zand bij zand. Verstandige mensen hebben anders besloten. Muiden, Muiderberg, Naarden en Bussum fuseren zonder de Hilversumse Meent tot de gemeente Gooisemeren. Weesp blijft dus zelfstandig. Dat is misschien een prachtig resultaat. Addertje onder het gras? Jazeker: onze regering. Onze landelijke overheid kiepert allerlei taken over de schutting - niet naar de provincie - maar naar gemeentes. Met ingeboekte bezuinigingen moeten gemeenten zoals Weesp dezelfde werkzaamheden voor minder geld uitvoeren. Een taakverzwaring met loonsverlaging dus... Bij de overheid kan dat dus kennelijk.

De provincie Noord Holland dringt enorm aan op fusie van gemeentes. Het lijkt een soort levenswerk van de Commissaris des Konings (CdK). Zijn geur wil hij achterlaten. Hierbij denk ik dan onwillekeurig aan de geur in de lift van NS-station Weesp. Als de CdK zo graag fusies nastreeft, heb ik een veel beter idee. Een fusie van Weesp met Bonaire! Bonaire is ongeveer even groot en even eigenzinnig als Weesp. Deze fusie kent veel voordelen. Caribisch Nederland (zo heten de bijzondere Nederlandse gemeenten Saba, Sint Eustatius en Bonaire) wordt deel van de Provincie Noord Holland. Dat zal deze CdK vast aanspreken. Caribisch Nederland hoort nu bij geen enkele provincie. De inwoners van Caribisch Nederland hebben geen invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer. Die democratische weeffout is hiermee opgelost. Weesp heeft met de Schiphollijn en de KLM uitstekende verbindingen met Bonaire. Via de lucht grenst Weesp aan Bonaire. Wij zijn buren.

Gemeenteraadsvergaderingen zes maal per jaar. De ene keer inWeesp de andere keer in Kralendijk. Onhandig? Dat valt wel mee. Europa doet het precies zo. Het vergadert nu eens in Brussel en dan weer in Straatsburg. Enthousiasme voor fusie zeker toenemen. De kosten ook. Maar iedereen weet: fusies kosten veel geld. Veel meer geld dan de fusies opleveren.

Laten we als Weesp beginnen met het opzetten van een stedenband met Bonaire. Wie zet de eerste stap?