Paulien Schuitemaker en Jeroen Bruinsma hebben er zin in
Paulien Schuitemaker en Jeroen Bruinsma hebben er zin in Foto: Christian Pfeiffer

Topchef Jeroen Bruinsma opent BLOOM Kitchen Bar

WEESP - De officiële opening is vandaag. Niet met een groot feest, maar er kan vanaf nu gewoon gereserveerd worden. BLOOM Kitchen Bar van Jeroen Bruinsma en Paulien Schuitemaker is anders dan anders.

door Christian Pfeiffer

Weespers zullen de locatie nog wel kennen van tapasrestaurant Alhambra. Wie binnenkomt aan de Achteromstraat wordt meteen getroffen door de lichte uitstraling en de open keuken waar de koks werken. Jeroen en Paulien zitten aan een tafel, om hun heen krioelen op de dag van het interview de werklui. Er wordt met man en macht gewerkt om alles op tijd af te krijgen. Alles is gloednieuw. Het stel zit er stralend bij. Ze hebben er zin in. Het was altijd al hun droom iets gezamenlijks op te zetten.

Jeroen Bruinsma was tot voor kort de chef-kok van het Apollo-hotel. Daar gooide hij hoge ogen. Waarom dan nu een restaurant in Weesp? "Simpel. We zijn twee jaar geleden in Weesp komen wonen. We waren meteen gek op de stad. De sfeer is hier erg relaxed. Weesp is centraal en we konden deze horeca-gelegenheid overnemen, het voelde meteen goed", zo vertelt Jeroen.

Maar wie nu bij BLOOM binnenstapt ziet dat het onherkenbaar is veranderd. Maanden is er verbouwd en behalve aan de rechterkant van de zaak is alles anders. Paulien: "We hebben gekozen voor een open keuken, zodat iedereen kan meekijken. Het is de bedoeling dat ons restaurant niet zo traditioneel wordt dat de ober alleen serveert en de koks koken. Je kan straks ook aan de kok een kopje koffie vragen en de kok kan je eten komen brengen. Niet zo traditioneel. Met zijn allen gewoon als team."

Ook Paulien haar roots liggen in de horeca. Een zakelijke samenwerking met Jeroen was er ook al eerder, dus dat zit wel snor.

'Zorgboerderij Hoogerlust gaat onze producten leveren'

Bijzonder is het concept om met zoveel mogelijk lokale producten te gaan werken die op dat moment ook in het seizoen zijn. "Zorgboerderij Hoogerlust in Muiden gaat heel veel aan ons leveren. Zij vertellen mij wat op dat moment echt in het seizoen is en top is. Dan maak ik er een kaart omheen", zo vertelt Jeroen. "Dat kan dus betekenen dat de kaart per week, of misschien wel per dag gaat verschillen. Neem als voorbeeld aardbeien: je kan er de hele zomer mee koken, maar ze zijn maar een paar weken écht top. "

Door die flexibiliteit is het ook een kleine kaart die de koks aan de gasten aanbieden. "Een of twee voorgerechten, een tussengerecht, twee of drie hoofdgerechten. Gewoon beperkt maar dan van topkwaliteit", zo gaat Jeroen door. Zijn ogen glimmen. Het enthousiasme is voelbaar.

Paulien: "Ook geen grote uitgebreide wijnkaart. Wij willen de wijnen ook per glas kunnen aanbieden. Maar wel voor elke gang een passende soort."

Wie naar rechts kijkt in de zaak ziet op de maagdelijk witte muur een ruige zwart-wit foto hangen van Marco Pierre White. Een portret van de Britse kok met een sigaret. Opvallend. Het is het enige wat in het restaurant aan de muur hangt. Statement? "Ja. Dat is mijn grote voorbeeld. Hij was de eerste die ruig koken in beeld bracht met zijn fotoboek in 1990. Ik had altijd een exemplaar in mijn tas zitten", aldus Jeroen. "Dat ruige, dat spreekt mij aan."

Wat gaat een avondje dineren bij BLOOM Kitchen Bar kosten? Jeroen en Paulien: "We willen dat iemand hier voor onder de 50 euro lekker een menu kan eten. Natuurlijk kan je het zo gek maken als je zelf wilt, maar onder de 50 euro is toch wel ons streven." En overigens is het niet alleen dineren. De zaak is ook voor de lunch open. Met 40 plaatsen is het niet bijzonder groot, intiem is een goed woord om het te omschrijven.

Een installateur van de keuken onderbreekt het interview. Hij vertelt dat dat de elektricien vanmiddag toch nog even komt om de geconstateerde problemen op te lossen. Jeroen reageert opgelucht. Hij bedankt de man uitvoerig.