Slechts 60 km/u op deze kaarsrechte weg is levensgevaarlijk, vinden ze in Nigtevecht. Ze kregen gelijk. Je mag er nu 80.
Slechts 60 km/u op deze kaarsrechte weg is levensgevaarlijk, vinden ze in Nigtevecht. Ze kregen gelijk. Je mag er nu 80.

Nigtevechters winnen strijd om snelheid kanaaldijk

NIGTEVECHT - In een hoog oplopende discussie over de Oost-Kanaaldijk hebben inwoners van Nigtevecht aan het langste eind getrokken. De gemeente Stichtse Vecht schroefde onlangs de maximumsnelheid op de kanaaldijk tussen Nigtevecht en Loenen op van 60 van 80 km/u. "Een stuk veiliger zo", zegt Ben Goes opgelucht.

door André Verheul

Want jullie Nigtevechters houden wel van een beetje doorrijden?
"Dat is totaal de verkeerde insteek. Het gaat ons niet om hardrijden, maar om veiligheid. Het kanaal is een kaarsrechte weg van vijf kilometer lang met een apart fietspad. Op zo'n weg verwacht iedereen 80 te mogen rijden. 60 is tegennatuurlijk, bijna ondoenlijk. Je gaat al snel harder, maar een ander weer niet. Je krijgt verschillende snelheden en neiging tot inhalen. Dán wordt het pas link. 60 is dus gevaarlijk en 80 is veilig."

Moesten er ook niet drempels komen?
"Zeventien stuks! Omdat onze wethouder moest toegeven dat 80 alleen te handhaven is met snelheidsremmende maatregelen. Gelukkig gaat dat ook niet door."

Allemaal dankzij de Nigtevechters?
"Onze dorpsraad heeft zich hier hard voor gemaakt, samen met de dorpsraad van Loenen. Echt een lokaal politiek spektakelstuk. De gemoederen liepen soms hoog op. De hele soap heeft wel een jaar geduurd. We kwamen er toevallig achter toen iemand zag dat ze de kanaaldijk voor acht weken wilden afsluiten. Toen dachten wij: zijn ze daar in Maarssen nu helemaal krankzinnig geworden? Ja, de gemeente heet Stichtse Vecht, maar voor ons gevoel worden we bestuurd door Maarssen. Ze schrijven Nigtevecht rustig met twee G's."

Dan dit: Als ik van Nigtevecht naar Weesp rijd, moet ik een stukje 60, dan mag ik eventjes 80, daarna moet ik heel even 60 en dan kan ik weer 80.
"Erger nog: er staan van die stippellijnen, zogenaamd vanwege de veiligheid. Maar kijk nou toch eens naar wat er gebeurt! Je ziet daar mensen met kinderen de kanaaldijk op fietsen omdat ze denken dat het een fietspad is. Maar ze komen terecht op een soort snelweg. Le-vens-ge-vaar-lijk!"

Dus ook voor de kanaaldijk richting Weesp een actie?
"Mijn punt is: ook veiligheidsmaatregelen brengen risico's met zich mee. Die moet je goed afwegen. Dus als jullie verkeerswethouder dezelfde vierkante opstelling kiest als de onze, dan hebben jullie een groot probleem. En wij ook, want wij rijden vaker naar Weesp dan naar Loenen. Dus we komen graag naar Weesp om onze argumenten te geven."