V.l.n.r: .: Mariette Bakker, Eric Willemsen, Glenn Marcet, Nico Pronk, Marjan Bijzet, Hans Blaauwbroek, Jasper van Heeren en Joris Verhaar. En de hond van Jasper: Ian
V.l.n.r: .: Mariette Bakker, Eric Willemsen, Glenn Marcet, Nico Pronk, Marjan Bijzet, Hans Blaauwbroek, Jasper van Heeren en Joris Verhaar. En de hond van Jasper: Ian

'Kunt u uit de voeten met het nieuwe gemeentebeleid?'

WEESP – Nu de grootste bulk aan adviezen over het beleid van de gemeente over de gebieden jeugd, participatie en Wmo wel gegeven zijn, wil Adviesraad Sociaal Domein Weesp graag van Weespers weten hoe de regelgeving uitpakt in de praktijk. Heeft het beleid het gewenste effect? Wat gaat er goed en waar zitten de knelpunten?

door Ruth van Kessel

Na de transitie van jeugd, participatie en Wmo is per 1 juni de Wmo Adviesraad verder gegaan onder de naam Adviesraad Sociaal Domein Weesp. De adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan burgemeester en wethouders over zaken die gaan over de drie thema's. Bij besluiten door de gemeenteraad weegt hun advies zwaar. De dertien leden, die dit werk onbetaald doen, wonen allemaal in Weesp en zijn of wel ervaringsdeskundig of wel vanuit hun werk inhoudelijk deskundig of zoals in het geval van adviesraadslid Jasper van Heeren, allebei. Hij ervaart met zijn visuele beperking direct de gevolgen van beleidsveranderingen en als jurist bij MEE deelt hij binnen de adviesraad zijn juridische kennis. Voorzitter Hans Blaauwbroek haalt zijn deskundigheid uit zijn 'Bureau voor vraaggestuurde zorg' en deelname aan een landelijk opererende Wmo Adviesgroep.

Wat is er allemaal gebeurd sinds de transitie per 1 januari jl.?
"Er moest natuurlijk enorm veel beleid gemaakt worden, nu de gemeente integraal verantwoordelijk is voor de jeugdzorg, werk en inkomen en de Wmo. Ook voor 1 januari had de gemeente daar een hele kluif aan. De wethouders hebben regelmatig ruggespraak gehouden met ons, toen nog de Wmo Adviesraad, en ook voordat een voorstel bij de gemeenteraad kwam, hebben wij het voorzien van advies. Nieuwe beleidsvoorstellen moeten nog steeds van ons advies worden voorzien, alleen ligt het tempo nu iets lager en is het belangrijkste deel achter de rug."

Nu moet blijken of de theorie aansluit op de praktijk?
"Precies. Dankzij de brede samenstelling van de Weesper adviesraad zijn wij in staat ons zo goed mogelijk in te leven en door te denken wat de gevolgen van het gemeentebeleid zijn voor een individu. Daar zijn we heel zorgvuldig in geweest, maar nu moet blijken of de maatregelen werken. Tot 1 juni werden de meeste indicaties nog verlengd, maar nu is de periode van herindicatie aangebroken en krijgen alle hulpvragers te maken met de veranderingen. Het uur der waarheid. Wij willen graag de ervaringen horen."

Als een soort klachtenbureau?
"Nee, daar is Adviesraad Sociaal Domein Weesp niet voor. We kunnen geen individuele klachten in behandeling nemen, maar wel horen we graag wat er speelt, zodat we trends kunnen herkennen en dit ongevraagd terug kunnen geven aan de gemeente. We zijn een serieuze partner van de gemeente op dit vlak en kijken mee over hun schouder. We starten dan ook elk overleg van ons met een rondje 'signalen uit de samenleving'.

'We zijn geen klachtenbureau, maar signaleren wel trends'

Een voorbeeld van de invloed van jullie advies?
"De gemeente had het idee om verhuisplicht in te stellen voor mensen die zonder traplift niet meer naar boven konden. Wij hebben afgeraden om dit als primaire maatregel in te voeren, maar vooral te kijken naar de context van het individu. Stel dat als iemand die verhuist zijn hele sociale netwerk kwijtraakt. Dan sla je de plank mis en is het beleid juist beperkend in plaats van zelfstandigheid verhogend. Het beleid is naar ons inzicht aangepast."

Nog een voorbeeld?
"Als adviesraad buigen wij ons momenteel over het zogenaamde nieuwe mantelzorgcompliment. Tot vorig jaar kregen mantelzorgers die door hun zorgvrager waren voorgedragen via het CAK 200 euro als blijk van waardering. Dat geld is er nog steeds, maar is nu aan de gemeenten overgedragen. Elke gemeente geeft daar haar eigen invulling aan. Voor Weesper mantelzorgers is er 70.000 euro beschikbaar. De gemeente heeft ons gevraagd om mee te denken hoe je dit op een leuke manier in Weesp kan invullen."

Hoe kunnen Weespers hun ervaringen delen?
"Via een mail aan wmoadviesraad@weesp.nl. Ook zullen wij in het najaar een bijeenkomst voor Weesp organiseren waarin wij graag horen hoe het beleid uitpakt, waar de knelpunten zitten en vooral om te horen wat je nodig hebt om wel zelfstandig je rol in de samenleving in te kunnen nemen. Deze geluiden nemen we dan mee in onze advisering."

Waar halen jullie je voldoening uit?
Van Heeren: "Als je ziet dat er geluisterd wordt naar je advies en dat je weet dat je er alles aan gedaan hebt om beleid te ontwikkelen dat werkt."
Blaauwbroek: "Als er uiteindelijk door dit beleid bereikt wordt dat mensen met een beperking daadwerkelijk volwaardig mee kunnen doen aan de Weesper samenleving en dat het beleid mensen inspireert tot nieuwe maatschappelijke initiatieven. Het maatjesproject, waarbij mensen die door problemen in een isolement zijn gekomen gekoppeld waarden aan een vrijwilliger, is daar een mooi voorbeeld van."
Meld uw ervaringen aan Adviesraad Sociaal Domein Weesp via wmoadviesraad@weesp.nl