Afbeelding

Thuis

Weesp heeft vakantie. Ik merk het aan de fietsenstalling bij het station. Ik kan mijn fiets opeens overal kwijt. Ik merk het ook aan het aantal auto's bij ons in de straat. En aan de hoeveelheid bootjes in de Kom. Weesp stroomt vol op plekken die normaal leeg liggen, en omgekeerd.

De eerste dagen van de vakantie moet ik heel erg inkomen. Hoef ik helemaal niets meer te doen? Echt niet? Het schijnt dat mensen zich juist in de vakantie ook vaak heel erg onrustig voelen. Of de vreemde paradox ervaren dat je op vakantie naar huis verlangt en thuis weer heel erg behoefte voelt om op vakantie te gaan.

Ooit had ik een fiets, een Batavus Navajo. Het was een stoer blauw ding, lekker steady. Ik ben er een paar keer mee op fietsvakantie geweest. Op de stang stond geschreven "Where ever I lay my head, there is home", wat zoiets betekent als "Waar ik mijn hoofd (te slapen) leg, daar is thuis". Dat klonk heel fijn. Rustig ook. Dat je niets anders dan jezelf nodig hebt om je ergens thuis te voelen. Die vlieger ging echter op die fietsvakanties niet altijd op. Wildkamperen, hevige onweersbuien, groezelige campings, er waren genoeg keren dat ik mijn hoofd op mijn matje te rusten heb gelegd zonder een geruststellend thuisgevoel.

Maar wat is dat dan eigenlijk, een thuisgevoel? Zit het vast aan een plek? Als ik op vakantie ben geweest, voel ik een thuisgevoel als ik Weesp binnenrijd en het stadhuis doemt op. Ik voel het als ik mijn straat inrijd, de sleutel in het slot omdraai en de muffe lucht van drie weken weg me tegemoet komt. "Ah, thuis!" denk ik dan. Maar dat heeft te maken met herkenning en veiligheid. Zou je ook een thuisgevoel ergens anders kunnen hebben dan op de plek waar je woont?

Als ik aan de vakantie-onrust denk, dan is thuis misschien ook wel: nergens anders meer heen hoeven. Of je nu in Weesp bent, of op de camping in Frankrijk, of op een tropisch eiland. Dat je denkt: hier is het goed, ik hoef even nergens anders te zijn dan hier. Volgens mij kun je dan pas uitrusten. Daarom: Lieve mensen van Weesp, ik wens u een fijne zomer en heel veel thuisgevoel waar u ook bent!