Raoul Ferreira: 'mijn vader Gilberto bracht mij mijn eerste gitaar.'
Raoul Ferreira: 'mijn vader Gilberto bracht mij mijn eerste gitaar.' Foto: Ruth van Kessel

Raoul Ferreira: 'ik ben muziek'

WEESP - Pop & Rockschool, zo noemt Weesper gitarist Raoul Ferreira zijn nieuwe muziekschool. Jongeren op weg helpen in de muziek, dat is zijn passie. Altijd al geweest. Daarom geeft hij zijn leven lang al gitaarles en begeleidt hij beginnende bands, zoals in Weesp Burning Strings en Noa Foppen. Hij is de motor achter de bandjesfestivals en de jamsessies in de City of Wesopa. Dat hij nu samen met zijn vader Gilberto Ferreira een allround muziekbedrijf aan de Pampuslaan is gestart, vervult hem met trots.

door Ruth van Kessel

Gitaarlessen, baslessen, bandcoaching, gitaarreparatie of een van de drie oefenruimten huren, het kan allemaal bij de Pop & Rockschool van de Ferreira's aan de Pampuslaan 157. Het voormalige kantoorpand ademt muziek en bedrijvigheid. Drie maanden hebben vader en zoon keihard gewerkt aan deze transformatie. Een hectische tijd, zo kijken ze er op terug. Want het lesgeven en repareren van gitaren op het oude adres ging intussen ook door. Nu, in de vakantietijd, zetten ze de laatste puntjes op de i, maar in augustus hopen ze fullspeed van start te kunnen gaan. Raoul: "Ook nu al staan de deuren wagenwijd open voor iedereen die met muziek bezig wil zijn. Ik bied de ruimte en de instrumenten, wat je maar nodig hebt. Voor een uurtje of de hele dag. Kom maar overleggen, dan vinden we de modus die bij jou of je band past. Ik ben superblij dat ik mensen de kans kan bieden die ik zelf niet heb gehad."

Kun je leven zonder muziek?
"Absoluut niet. In ben muziek. Ik heb altijd de ambitie gehad om een eigen muziekschool te beginnen, maar ja zonder middelen en een goede locatie lukt dat niet. Daarom heb ik jaren gitaarles en bandbegeleiding gegeven vanuit huis. Dat ging een tijd goed, maar door veranderde familieomstandigheden paste het niet meer. Ik dacht toen: word eens volwassen, ga eens gewoon aan het werk. Dat heb ik gedaan met een carrièreswitch, om in 2012 te ontdekken dat mijn hart toch echt alleen in de muziek ligt. Dus ik ben weer terug gegaan op mijn oude pad, niet meer vanuit huis, maar vanuit een huurruimte in een bedrijf ook aan de Pampuslaan. Met de kans die ik nu krijg om dit pand naar mijn eigen idee in te richten tot een allround muziekbedrijf, ben ik meer dan gelukkig."

Welke rol speelt je vader Gilberto in jouw leven?
"Mijn vader was degene die mij mijn eerste gitaar bracht toen ik als puber met een gebroken voet geen kant op kon. In die tijd was ik een echte skater, daar zat ik dan met mijn voet in het gips. Uit verveling ben ik gaan spelen en ik ben er eigenlijk nooit mee mee opgehouden. Vier jaar later werd ik toegelaten op het conservatorium en studeerde ik af in de klassieke muziek. Toen ik als gitarist mijzelf verhuurde aan bands was mijn vader er ook altijd voor me. Hij sjouwde altijd mijn spullen van hot naar her. Sinds 2009 is hij met vervroegd pensioen. Ik vind het fantastisch dat we deze onderneming ook weer samen doen: we zijn beiden gecertificeerd in customizing en reparatie. Het is mijn vader die het leeuwendeel van de gitaarreparaties doet. We zijn een heel goed team."

Pop & Rock voor een klassiek geschoolde gitarist?
"Voor mij was het conservatorium de basis. Als je iets wilt leren, moet je bij het begin beginnen, zeg ik altijd. Vandaar dat ik voor klassiek koos, ik heb er een waanzinnige techniek aan over gehouden. Maar verder is het wat mij betreft 'all about Rock 'n Roll' en hecht ik niet veel waarde aan mijn vooropleiding. Het gaat om de passie, de Rock 'n Roll, het gevoel een te zijn met de muziek."

'Leerlingen inspireren in de muziek, dat is wat ik het liefste doe'

Sta je zelf nog wel eens op het podium?
"Eerlijk gezegd ben ik zelf geen podiumdier en voel ik mij prettiger in de luwte. Ik geniet het meeste als mijn leerlingen schitteren, echt, dat vind ik prachtig."

Wat kunnen leerlingen van jou leren?
"Ik ben meer een begeleider dan een docent. Maar vooral geef ik iemand zelfvertrouwen, zodat hij durft te spelen. Leerlingen inspireren, dat is wat ik het liefste doe."