Zouden dit soort plaatjes de internationale toerist kunnen bewegen een uitstapje te maken naar 'Castles and gardens of Amsterdam'?
Zouden dit soort plaatjes de internationale toerist kunnen bewegen een uitstapje te maken naar 'Castles and gardens of Amsterdam'? Foto: Christian Pfeiffer

Van harte welkom in de Gardens of Amsterdam

WEESP - Amsterdam zucht onder de sterk toenemende stroom bezoekers. Vorig jaar kwamen 6,6 miljoen toeristen naar de hoofdstad. Het aantal stijgt jaarlijks. Ze overspoelen de binnenstad, de musea en de winkelstraten. Amsterdam zoekt mogelijkheden de toeristen meer te verspreiden, bijvoorbeeld over de regio. Weesp ruikt mogelijkheden. Hoe wenselijk is dat?

door André Verheul

De toeristen brengen natuurlijk veel geld in het laatje, samen zo'n 6,5 miljard euro. Zo'n honderdduizend mensen in Amsterdam hebben er een baan door. Maar het wordt teveel. Burgemeester Eberhard van der Laan zei al in zijn nieuwjaarsspeech: "We mogen niet ten onder gaan aan ons succes: de stad is er primair voor zijn inwoners." Slechts dertien procent van de toeristen gaat na hun bezoek aan Amsterdam nog naar een volgende bestemming in Nederland. Volgens NBTC Holland Marketing moeten toeristen beter verdeeld worden over het land om te voorkomen dat Amsterdam bezwijkt, zo meldt Nieuwsuur.

Waar Amsterdam een aantal toeristen kwijt wil, wil Weesp er graag een aantal extra begroeten. Meer bezoekers in ons stadje stad kan voor een belangrijke impuls van de lokale economie zorgen.

Amsterdam Castle Muiderslot
De gemeente Amsterdam heeft nog geen concrete plannen om de toeristenstroom aan te pakken. De gemeente Weesp heeft nog geen concrete plannen om meer toeristen te lokken. Maar wethouder Herman Tuning (GroenLinks) van Economische Zaken ziet het wel al helemaal voor zich. Hij pleit voor het versterken van de regio Gooi en Vechtstreek en actieve aansluiting bij de zogeheten 'Metropoolregio Amsterdam'. Dat is een bestuurlijk samenwerkingsverband van de stad Amsterdam en lokale en regionale overheden in het noordelijke deel van de Randstad. Deze Metropoolregio strekt zich uit van Zandvoort tot de Gooi en Vechtstreek en houdt zich onder meer bezig met toeristische projecten. 'Amsterdam' wordt daarbij - uiteraard - gebruikt als het internationaal erkende topmerk. Dat levert vermakelijke nieuwe namen op, zoals Amsterdam Beach (wij zeggen Zandvoort aan Zee) en het Amsterdam Castle Muiderslot.

'Amsterdam bezoeken, Holland zien', zo is het motto. Vanuit Amsterdam ben je zo op de Zaanse Schans, in de Keukenhof én... in de Gooi en Vechtstreek. Ons gebied wordt bij de internationale Amsterdambezoeker gepresenteerd als de tuin van Amsterdam, oftewel de 'Castles and gardens of Amsterdam'. Met de forten van de Stelling van Amsterdam, de landhuizen aan de Vecht en het plassengebied kan deze regio zich uitstekend profileren binnen dit project. Dat wordt dan: fortress stretch, historical river estates en leisure lakes.

Amsterdam wil wat toeristen kwijt, Weesp wil ze best begroeten

Tuning ziet grote mogelijkheden. "Wat Amsterdam nodig heeft, hebben wij te bieden! Ook daarom moeten wij ons als regio presenteren, onszelf zichtbaar maken en aansluiten bij de Metropoolregio Amsterdam. Maak jezelf sterker. En spreek het concreet af. Want je kunt wel van alles vinden, maar wat doe je dan vervolgens."

En, wat doe je dan vervolgens?
"Wat mij betreft heel concreet met een aantal wethouders naar de Metropoolregio en vragen: wat moeten wij doen om dat te faciliteren? Denk aan hotelfaciliteiten, fiets- en sloeproutes en infrastructuur. Kijk, we willen hier natuurlijk niet ook overspoeld worden, maar een aantal bussen met toeristen deze kant op, dat is goed voor je binnenstad. Je hele lokale economie floreert erbij en het levert meer werkgelegenheid op."

Amsterdam Castle Muiderslot.