Afbeelding

De snor

Stefan: "Jan! Heb jij wat dingen?"
Jan: "Ja, ik heb dingen."
Stefan: "Ik heb ook dingen."
Jan: "Ik heb de vrolijke terreur van de Locaboat. En de nieuwe bankjes. Wat voor dingen heb jij?"
Stefan: "Het carillon heeft vier nieuwe Bach-stukken ingestudeerd. En het hek van Midas."
Jan: "Ik vind de Locaboatinvasie op de Vecht eigenlijk best grappig. Het zijn een soort lelijke drijvende caravans, omhuld met zo'n dertig ballonnen die meestal tijdens het varen gewoon half in het water hangen. En omdat de meeste schippers geen schippers zijn, hebben ze ook iets van botsautootjes. Weet je wat fijn is? In de ochtend als je langs de kade loopt, waar ze aangemeerd liggen, klinkt het als een camping: rustig gekeuvel en het geluid van gehuurd vakantieservies en dat allemaal in het wakker wordende decor van de Vecht. Heel ontspannen. Totdat dat de Weesper groenvoorziening gaat maaien. Dat klinkt dan weer als een Formule 1-wagen vlak voor de start."
Stefan: "En de bankjes?
Jan: "Ja de nieuwe bankjes! Ze verschijnen onopgemerkt. Betoverend bijna. En ze zitten geweldig."
Stefan: "Fijn, Jan."
Jan: "Wat is er met het hek van Midas"
Stefan: "Midas woont met zijn vrouw in dat prachtig pand op de Hoogstraat 24. Nou liep ik daar laatst langs en zag ik iemand heel secuur en gedreven dat hek schuren. Met de hand. Aan het einde van de dag was hij nog steeds bezig, met die prachtige precisie. Ik werd daar zo gelukkig van dat ik bijna wilde vragen of ik mee mocht schuren. De volgende dag hoorde ik bij de drogist twee vrouwen zeggen: 'De snor is zijn hek aan het verven'. Ik terug naar het hek, zag ik daar 'de snor'. Het was dus 'de snor' zelf: Midas Dekkers. Mijn favoriete schrijver en bioloog! Mijn verbazing verbaasde mezelf dan weer: iets in mij had namelijk gedacht dat hij bijna alles kon, behalve zijn eigen hek schilderen. Ik ben een week lang gaan kijken hoe het vorderde. En toen het klaar was, was ik zo blij met het resultaat alsof ik het hek zelf had geschilderd."
Jan: "Goed, laten we deze mooie dingen én het carillon dat vier nieuwe stukken van Bach heeft ingestudeerd in gedachten houden tijdens het komende Sluis-en-bruggenfeest, dan overleven we het wel.
Stefan: "Het hek is er klaar voor. Hou vol Jan!"
Jan: "Hou vol!"