Een ideaal strandje voor kinderen: overzichtelijk en niet te diep.
Een ideaal strandje voor kinderen: overzichtelijk en niet te diep. Foto's: Marieke van Veen

Zodra de bel gaat, racet half Driemond naar de Gaasperplas

DRIEMOND - "Mam, als ik mijn verkeersdiploma heb gehaald, mogen mijn vriendinnen en ik dan alleen naar de Gaasperplas fietsen?" "Tuurlijk mop", mompel ik afwezig. Dat fietsdiploma duurt nog wel even. Een paar maanden later drukt dochterlief me op een zonnige woensdagmiddag glunderend het diploma in handen en rent door naar boven om een bikini en handdoek te pakken. "Eh, wat ga je doen?" vraag ik haar. "Naar de Gaasperplas. Dat mocht van jou. Doei." En weg is ze.

door Marieke van Veen

Sindsdien is ze er niet weg te slaan. Zodra de zon een beetje schijnt en het korte-broekenweer is, gaat ze eropaan. Nooit in haar uppie, ze mag alleen met een groepje. Zij zijn trouwens niet bepaald de enigen. Op mooie dagen scheurt half Driemond na de klanken van de schoolbel richting Gaasperplas, naar 'Het Strandje'. Vooral op de woensdagmiddagen worden de handdoeken en picknickkleden zo snel mogelijk uitgespreid.

Koelbox
Ik overdrijf niet als ik zeg dat er soms meer Driemonders op het gras en in het water liggen dan (andere) inwoners van Amsterdam-Zuidoost. Overal ontstaan groepjes. De tieners liggen bij elkaar te giebelen, de kleintjes spelen met zand en rennen van links naar rechts en de ouders praten bij onder het genot van een drankje en een hapje uit de meegebrachte koelbox. Voor Michelle Veldhuizen uit Driemond voelt een paar uur Gaasperplas aan als vakantie: "Er komen veel leuke mensen met kinderen, dus je hebt altijd aanspraak. Er is schaduw, maar ook volop zon. Het strandje is echt perfect voor kinderen, heel overzichtelijk en het water is ondiep. Daarbij wordt het goed onderhouden. Aan het eind van de dag is het vaak een troep, maar de volgende ochtend is alles weer schoon en opgeruimd."

Weespers
Maar er zijn ook Weespers die dit verscholen oord weten te vinden en te waarderen. Horecaondernemer Andries van Heiningen bijvoorbeeld. Hij doet ook graag 'een dagje Gaasperplas': "Ik kwam er al als kind met mijn ouders. Daarna als puber met vrienden: biertjes mee en meisjes versieren. En nu kom ik er als papa met mijn vrouw en onze kinderen. Het mooiste van de Gaasperplas vind ik de ongedwongen sfeer. Het is juist géén zien en gezien worden. Vooral als de kleurrijke mensen uit de Bijlmer de partytenten opzetten en de bbq's aangaan. Iedereen groet elkaar en is relaxed. En het is natuurlijk héél dichtbij!"

De weg wijst zich vanzelf
De Gaasperplas is van Groengebied Amstelland. Rondom de plas bevinden zich speeltoestellen, wandelpaden, toiletgebouwtjes, watersportverenigingen en meer. Vanuit Weesp fiets je de brug bij Driemond over, voorbij 't Gein en dan de eerste rechts. Dan wijst de weg zich vanzelf.

Eh,mag ik vragen wat je gaat doen? 'Naar de Gaasperplas. Doei.'
Ouders praten bij onder het genot van een drankje en een hapje uit de koelbox.