Femke (derde van rechts) in Hiroshima.
Femke (derde van rechts) in Hiroshima.

'Waar is die en die?'
'O, die is even naar Peru'

WEESP - Als vijftienjarige op zomervakantie naar de wereldbijeenkomst van de scouting, helemaal in Japan. En daar zelf 2.000 euro voor bij elkaar sparen. Femke van den Bos, 5 vwo Vechtstede, deed het.

door Lisa van Dorp

Ze is net terug uit Yamagutchi, Japan. Met 30 uur vertraging door een typhoon en sokken die je aan kunt in teenslippers. Om haar pols een knaloranje bandje met daarop 'Dutch Contingent WJ 2015'. Dat WJ staat voor World Jamboree, de bijeenkomst die scouts (vroeger bekend als padvinders) van over de hele wereld om de vier jaar houden. In Japan deden 30.000 scouts tussen de veertien en de achttien jaar uit 150 landen mee aan het evenement.

De gedachte achter het XL padvinderijkamp is dat scouts uit alle landen elkaar ontmoeten en samen nadenken over hoe het met de wereld verder moet, legt Femke uit. Het was een geweldige ervaring, vertelt ze. "Dit ga ik nooit meer vergeten. Het is heel bijzonder om met zo'n grote groep leeftijdsgenoten op vakantie te zijn in plaats van met je ouders. Ik heb zoveel andere culturen ontmoet, met zoveel mensen gepraat."

De Jamboree zelf was een soort megacamping. "Er was een stadion en een groot plein met etenskraampjes waar elk land een foodhouse had. Bij de Nederlandse kraam kon je tosti's en poffertjes eten. Fijn, na weken rijst." Een wachttijd van twee uur voor de kampsupermarkt was normaal. "Het was gemiddeld 35 graden en daar hadden ze airco en ijsjes." De scouts hadden een programma op het terrein en maakten ook uitstapjes. "Dan moest je in de bus naast iemand gaan zitten die je niet kende. Spannend, maar leuk."

Voorafgaand aan de Jamboree had Femke al met de 600 andere Nederlandse scouts een rondreis door Japan gemaakt. Osaka, Kyoto, Hiroshima: in groepen van 40 bezochten de Nederlanders verschillende steden. Een heel andere wereld. "De mensen zijn totaal anders. Heel gastvrij, heel keurig. Overal waar we kwamen maakten ze foto's van ons. Op scholen gedragen kinderen zich heel netjes, ze hebben schooluniformen en luisteren allemaal vet goed. Iedereen probeert Engels met je te praten, maar dat lukt ze niet erg."

'Ik heb zoveel andere culturen ontmoet, met zoveel mensen gepraat'

Fascinerend
De combinatie van de Japanse cultuur en Westerse invloeden vond Femke fascinerend. Hightech en boeddhisme naast elkaar. "Je hebt er hurktoiletten, een gat in de grond, naast hightech wc's met afstandsbediening. Daarmee kon je een straal instellen om je billen mee af te spoelen of een föhn om ze mee te drogen. En je kon er allerlei geluidjes mee kiezen om je eigen wc-geluiden te verbergen. Doodeng."

De scholiere ging niet zomaar op reis naar Japan: twee jaar geleden gaf ze zich al op voor de Jamboree. Kosten: 4.000 euro. De helft van dat bedrag spaarde ze zelf bij elkaar, de andere helft kreeg ze van haar familie. Ze verdiende 2.000 euro met klusjes. "Dat is heel veel oppassen, bijles geven en klusjes doen. Bij mijn opa en oma in de straat heb ik bij iedereen het zilver gepoetst. Maar het ging best wel snel."

Femke zit nog helemaal in de reis. Ze maakte er kennis met meer dan de Japanse cultuur. "Wij stonden naast Noorwegen en Zweden, tegenover Amerika en Peru. Dan vroeg je: waar is die en die? En dan was het: o, die is even naar Peru." Femkes zak met Hollandse klompjes om weg te geven, was snel leeg. "Geruild voor alpaca-sleutelhangers en Peruaanse portemonneetjes. Die had ik nog niet."

Joanita (vierde van links) in het Omeda Skybuilding.