Janton Stork, Reinier Mommaal, Cor van der Poel, Jaco ter Beek en Wim Zagt van het IVW-bestuur.
Janton Stork, Reinier Mommaal, Cor van der Poel, Jaco ter Beek en Wim Zagt van het IVW-bestuur. Foto: Brian Elings

IVW nog lang niet tevreden

WEESP - Bedrijvenvereniging IVW speelt de laatste jaren een nadrukkelijke rol in de uiteenlopende ontwikkelingen die het Weesper bedrijfsleven raken en die van belang zijn voor ondernemers. Zijn er activiteiten waar de IVW nĂ­et bovenop zit, zou je denken als je het lijvige jaarverslag over 2014 leest. De conclusie is dat de inspanningen van de IVW leiden tot verbeteringen, maar dat er genoeg punten van aandacht en zorg blijven.

In de algemene ledenvergadering eind juni werd het jaarverslag van het IVW-bestuur besproken. Misschien niet altijd direct zichtbaar, maar achter de schermen zet een zeskoppig bestuur zich op een breed vlak in voor het Weesper bedrijfsleven.

Afname
De IVW ziet zich graag als de spin in het web van ondernemend Weesp, een ambitie die verder strekt dan Weesp zelf. Zo was er veel contact met onder andere de Kamer van Koophandel, de TOMIN-groep, de gewestelijke ontwikkelmaatschappij iLocator, het bestuurslichaam Regio Gooi en Vechtstreek, het college van B en W van Weesp, andere ondernemersverenigingen in de regio, de provincie Noord-Holland en de ambtenaren van Weesp. Met de gemeente onderhield uitvoerend-secretaris Cor van der Poel korte lijnen met bedrijfscontactfunctionaris Glenn Janssen over de problematiek rond de bedrijventerreinen en het economische beleid in het werkgebied. Een samenwerking die haar vruchten afwerpt. Het KVO-keurmerk is hier een mooi voorbeeld van. Via Joop Bos van het kraanverhuurbedrijf kwam de Nijverheidslaan goed in beeld en werd en wordt er in het KVO-gebied met regelmaat geschouwd, wat leidde tot een afname van onveilige situaties en het aantal geslaagde inbraken.

Ontsluiting A1
De IVW vraagt nu al bij de gemeente veel aandacht voor de toekomstige ontsluiting van de nieuwe A1 naar bedrijventerrein Noord. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het nog een jaar of vijf duren. De ontwikkelaars van de Bloemendalerpolder betalen deze nieuwe weg die in de plaats moet komen van de Korte Muiderweg. Dat gebeurt pas als de eerste duizend woningen zijn verkocht.

Ledenbestand
Het IVW-bestuur maakt zich zorgen over de terugloop van het aantal leden van de bedrijvenvereniging, dat van rond de 300 (voor de crisisjaren) is afgezakt naar circa 250 bedrijven. In het jaarverslag lezen we: "Verhuizingen, een paar faillissementen, maar vooral de crisis heeft meerdere bedrijven genoodzaakt het lidmaatschap op te zeggen en dat ondanks de lage contributie. Rond de 50% van de bedrijven is gelukkig nog wel lid. Overigens komen er wel nieuwe aanmeldingen bij, waaraan je ziet dat het beter gaat." Daarnaast betreurt de IVW het dat bedrijven veel van hun vacatures invullen door niet-Weespers.

Positief
Op Noord werden steeds meer glasvezelaansluitingen door Advisor/KPN gerealiseerd. De hoofdleiding ligt voor de deur. Ook maken steeds meer bedrijven gebruik van de collectieve voorzieningen, zoals vuilophaal, stroom, verwijzingsborden en beveiliging.

Lichtpunten in 2014 waren verder het Elsevieronderzoek, waaruit bleek dat Weesp als economisch gebied in de top 50 van Nederland was terechtgekomen (plaats 37) en de benoeming van Smit & Zoon door de provincie en MKB Nederland tot beste onderneming van het jaar in de provincie Noord-Holland. Zelf riep de IVW Solar Clarity uit tot bedrijf van het jaar in Weesp. In 2014 vroeg het IVW-bestuur veel aandacht voor het industrieterrein Nijverheidslaan en voor het Van Houten Industriepark. De Nijverheidslaan heeft dringend een upgrading nodig en op het Van Houtenpark is de kantorenleegstand zorgwekkend. Omdat er zich ook nieuwe bedrijven in Weesp vestigen, blijft de totale leegstand in Weesp echter onder het landelijke gemiddelde, zo meldt het jaarverslag.

'Jammer dat bedrijven veel vacatures invullen door niet-Weespers'

Last but not least: met provinciesubsidie zijn er op het bedrijventerrein 25 bomen geplant.