De redactie van het WeesperNieuws zit tijdelijk in een leegstaande winkel aan de Slijkstraat en de term 'zoete inval' valt vaak.
De redactie van het WeesperNieuws zit tijdelijk in een leegstaande winkel aan de Slijkstraat en de term 'zoete inval' valt vaak. Foto: Christian Pfeiffer

'Als jullie daar nou eens
een stukje over schrijven'

WEESP - "Zeg, kan ik hier ook een stempel krijgen", vraagt een kwieke baas in wielertenue. De redactie van het WeesperNieuws zit voor de tweede week tijdelijk in een leegstaande winkel aan de Slijkstraat en de term 'zoete inval' valt vaak. Tips, opmerkingen, vragen, klachten en heel veel zie-maar-wat-je-ermee-doet. Een bloemlezing.

door André Verheul

De baas in het wielertenue is in opperbeste stemming, maar de reden voor zijn komst zou dat niet moeten zijn. Hij pakt een exemplaar van het WeesperNieuws van de tafel en vraagt of 'Jantje' erin staat. Jantje is Jan de Wee, de drijvende kracht achter de Weesper Wielerronde die niet lang meer te leven heeft en daarom vorige week monter afscheid nam bij Toerfietsclub Weesp. "Ik ben een vriend van Jan. O ja, daar staat hij", klinkt het als de pagina met afscheidsfoto is opengeslagen. De krant gaat in het rugtasje en een stempelkaart komt eruit. "We rijden vandaag een vrije toertocht. Maar ik kan hier dus geen stempel krijgen?"

Gemopper
Of ze even wat mag vragen, zo stapt een mevrouw binnen. Zou het WeesperNieuws niet weer eens een goednieuwskrant willen maken, net als eind 2012. Want ze hoort en leest allerlei gezeur om zich heen en vindt dat niet terecht. "Die nieuwe bankjes zijn prachtig. Waarom wordt daar zo veel om gemopperd?", zo doelt ze op de Facebookreacties onder het bankjesbericht op onze website. We noteren: 'weer eens goednieuwskrant maken'. Een greep uit de overige tips en suggesties: plattegrondje met het parcours van de triatlon afdrukken, de letters van de kabelkrant vergroten, de mevrouw van Blokker eens vragen voor in OnderOns, ook stukjes uit Wijdemeren plaatsen, het aantal fietsers in de Slijkstraat turven (we zitten er nu toch), aandacht schenken aan de slechte berm langs de Utrechtseweg en in onze artikelen over de Lange Vechtbrug erbij zetten dat het de brug bij Fort Ossenmarkt is.

Slagboom
"Als jullie daar nou eens een stukje over schrijven", oppert een meneer die het een goed idee zou vinden om het hele industrieterrein op te pakken en naar de Bloemendalerpolder te verhuizen. "Dat kan toch helemaal niet", zeiden wij nog. Maar door een artikel hierover zou er wel een lampje gaan branden bij een wethouder. Andere voorbeelden uit de categorie 'WeesperNieuws, doe er wat aan': het antiparkeerpaaltje op het Binnenveer werkt opstoppingen in de hand en aan de slagboom van de Zwaantjesbrug kun je lelijk je hand bezeren.

Carameltopping
Met een zelfgebakken cake geeft Sara Kroos een heel andere betekenis aan de zoete inval. Ze laat een mooi boekwerkje zien met alle culturele activiteiten van Weesp. Ze wil een fotomomentje afspreken, maar krijgt de wethouder nog even niet te pakken. De cake was heerlijk, met carameltopping. "Ik kom al 20 jaar in Weesp op vakantie met de boot", zegt een meneer (bruin gelaat en korte broek) uit Hardinxveld-Giessendam.

We noteren: 'weer eens goednieuwskrant maken'

"Maar waar ik voor kwam: ik lees in jullie krant over een blad van de Historische Kring over binnenvaartschippers. Nu ben ik zelf binnenvaartschipper geweest, dus kan ik dat blad ergens kopen?" We doen de schipper een groot plezier met een exemplaar uit ons archief. Dan komt een dame binnen. "Mag ik jullie eens bedanken voor de krant die ik elke week digitaal van jullie krijg. Ik woon in Brabant, maar heb altijd in Weesp gewoond. Dus ik blijf Weesp volgen. Dat wou ik gewoon even zeggen. Nou, tot ziens hoor!"