Afbeelding

Dierenbescherming

Zo'n 150 jaar geleden werd de Dierenbescherming opgericht, vooral vanwege het leed van trekhonden. Inmiddels is de Dierenbescherming (DB) een steenrijke, ondoorzichtige club van honden- en kattenbezitters. Met enige zorg ziet de DB allerlei clubjes voor apen, beren, vogels en ander gedierte groter worden. Dat zijn concurrenten! Wat doet de DB hieraan?

In Weesp betaalt de DB advocatenkosten van twee plaatselijke activisten met een groot hart voor alles wat groeit en bloeit in Weesp. Kosten? Meer dan € 50.000,-. Misschien wel véél meer. Als de DB dit niet kan verhalen bij overheden (u en ik betalen het dan), betaalt de DB het zelf. Wat een heerlijk gevoel voor onze plaatselijke activisten. Er gaat maar ergens een paaltje in de grond of deze twee spannen een rechtszaak aan. De DB betaalt. Het geld kan niet op. Zodoende geen vuurwerk op Koningsdag, verlate oplevering woningen Leeuwenveld zonder kostencompensatie, gevaarlijke situaties door geen of vertraagd gebruikelijk onderhoud van de vestingwallen, geen steiger bij Fort Uitermeer, enzovoort. Vogels en andere dieren zijn hier niet blij mee. Vogels in Weesp lijden aan overvoeding en overgewicht. Niemand die daar wat aan doet.

Nu weet iedereen dat het werkelijk omvangrijke dierenleed wordt veroorzaakt door onze miauwende huisgenoten. Jaarlijks slachten katten in Nederland meer dan een paar miljoen vogels af. Dan vergeten we natuurlijk nog even de honderdduizenden muizen, vlinders, kikkers, slangen en zo meer die ook allemaal het loodje leggen door kattenklauwen. Het wordt hoog tijd om katten aan te lijnen, te muilkorven of op te hokken. Wat zegt de Flora & Fauna-wet hierover? Wat doet de DB hieraan? Wanneer komt er actie van onze plaatselijke activisten? Een beetje snel graag. Want dit gaat niet om een kwart waterhoen of nul rugstreeppadden.

Hopelijk ben ik nu niet te kritisch, anders wacht mij "voor de verandering" aangifte bij de politie wegens smaad en juridische intimidatie op kosten van de DB. Want kritiek krijgen, daar houden onze actievoerders niet van. Ik troost mij met de gedachte aan een oud-Hollands kinderliedje: "Advocaatje leef je nog?" De lezer weet hoe dat eindigt.