In 1982 komt het oude fort onder het zand vandaan.
In 1982 komt het oude fort onder het zand vandaan. Foto: RHC Vecht en Venen

Vervlogen tijden komen op alle mogelijke manieren tot leven

WEESP - Wie geïnteresseerd is in de rol die Weesp speelde in de Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam komt volgende maand volop aan zijn trekken. September is zowel Prinsenmaand als Fortenmaand en met uiteenlopende culturele activiteiten wordt de geschiedenis tot leven gebracht.

door Marieke van Veen

Stichting Groene Hart en de Unie van Vestingsteden vieren samen dat het dit jaar 200 jaar geleden is dat de Oude Hollandse Waterlinie plaatsmaakte voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onder de naam Prinsenmaand worden er tal van activiteiten georganiseerd, ook in Weesp, die vervlogen tijden laten herleven. Denk hierbij aan een opera, een prinsentoertocht en een tentoonstelling.

Ondertussen zit ook Leisure History Weesp niet stil. Samen met muziekschool Globe CKC geven de historici invulling aan de jaarlijkse Fortenmaand in september. Op de agenda staan rondleidingen, een vaartocht, concerten, een muziekfabriek voor kinderen en een kunstexpositie.

Het WeesperNieuws zet alle activiteiten op een rijtje:

Zaterdag 29 augustus
Fortenexcursie met vaartocht
Deze excursie start bij Fort Ossenmarkt met een rondleiding in en om het fort. Daarna volgt een vaartocht over de Vecht langs kringenwethuizen en Fort Uitermeer naar Fort Hinderdam. Tijd: van 13.00 tot 17.00 uur. Deelname/entree: € 24,50, inclusief toegang tot de twee forten, koffie/thee, twee rondleidingen, vaartocht, drankje en informatiepakket. Voor reserveringen/boekingen: tel. 06-27498352.

Reis met Willem III mee langs de waterlinie in de mini-opera De Waterprins

dinsdag 1 september
Tentoonstelling Willem III
In de bibliotheek is de hele maand september een tentoonstelling te zien over Willem III. Willem III werd op 14 november 1650 in Den Haag geboren. Hij bleef enig kind van stadhouder Willem II, die getrouwd was met Maria Stuart, dochter van de Engelse koning Karel I. De jonge prins heeft zijn vader echter nooit gekend omdat deze een week voor zijn geboorte stierf aan de pokken.

Zaterdag 5 september
Muziekfabriek voor kinderen
Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder leiding van een docente van muziekschool Globe CKC in Fort Ossenmarkt hun eigen muziekprogramma maken. Alles mag en kan: met een eigen muziekinstrument optreden, een eigen muziekstuk bedenken, alleen of in groepsverband optreden.
Tijd: van 14.00 tot 17.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden is niet nodig.

Zaterdag 5 t/m 27 september
Kunstexpositie
In Fort Ossenmarkt is een expositie te zien van werk van jonge kunstenaars. Entree: gratis.

Zaterdag 12 september
Open dag Fort Ossenmarkt
Gelijktijdig met Open Monumentendag is Fort Ossenmarkt geopend voor publiek. Tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er elk uur historische rondleidingen in en om het fort door een deskundige gids. Er is een informatietafel met materiaal over de Stelling van Amsterdam en de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie. Alle gebruikers van het fort, zoals muziekschool Globe en de Kreatieve Groep Weesp, houden open huis. Entree: gratis.

Zaterdag 12 september
Bustocht met Willem III
Vanwege de Prinsenmaand wordt er zaterdag 12 september een unieke bustocht gehouden van Woerden naar Weesp. Een oldtimer dubbeldekker met aan boord Prins Willem III als gids neemt het publiek mee langs de Oude Hollandse Waterlinie. Onderdelen zijn een bezoek aan Fort Uitermeer en een stadswandeling door Weesp. Deelname kost 35 euro p.p. inclusief ontvangst met koffie en lunch. Kaartjes zijn verkrijgbaar via www.ontdekdewaterlinie.nl/prinsenmaand.

Vrijdag 18 september
Jazz in het fort
Swingen op livemuziek van Globe Jazzmusici in de centrale hal van Fort Ossenmarkt. Tijd: van 19.30 tot 22.30 uur. Entree: gratis. Drankjes voor eigen rekening.

Zaterdag 26 september
Zang en muziek in het fort
In Fort Ossenmarkt bruist het van zang- en ander muziektalent van muziekschool Globe. De bar is open. Tijd: van 20.00 tot 22.00 uur. Entree: gratis. Drankjes voor eigen rekening.

Zaterdag 26 september
Mini-opera De Waterprins
200 jaar Waterlinie wordt gevierd met een speciale mini-opera: De Waterprins. Een voorstelling over de spannende reis van de Waterprins langs dorpen en steden van de waterlinie, waar hij in aanraking komt met bijzondere personages. Met muziek van opera tot pop. Zaterdag 26 september om 15.00 uur in het stadhuis van Weesp. Kaarten kosten € 12,50 per stuk en zijn te koop via www.ontdekdewaterlinie.nl.

Zondag 27 september
Klassieke muziek
Muziekschool Globe verzorgt een zondagmiddagconcert in Fort Ossenmarkt. Klassieke werken worden op verschillende instrumenten uitgevoerd door docenten en leerlingen. Aanvang: 15.00 uur. Entree: gratis.

Globe komt met een 'Muziekfabriek' voor kinderen.