Jantine:
Jantine: "Door mijn man ontdekte ik de modewereld". Foto: Christian Pfeiffer

'Ik ben nog steeds superblij met deze plek en de winkel'

WEESP - Cha Cha aan de Nieuwstraat vierde vrijdag en zaterdag haar 25-jarig bestaan. Met bubbels en hapjes werd het jubileum feestelijk gevierd met Jantine Lauterslager als het stralende middelpunt.

door Ruth van Kessel

Opgewekt loopt Jantine Lauterslager maandag aan het eind van de middag haar winkel binnen. Ze is net terug van een dag kledinginkoop voor het voorjaar 2016. Een dag hard en geconcentreerd werken, maar weer met veel plezier. Mooie dingen gezien en besteld. Voor haar klanten, waarvan sommige al 25 jaar bij haar komen. Cha Cha staat bomvol met alle cadeaus van het afgelopen jubileumweekend: bloemen, bloemen en nog eens bloemen, planten, flesjes wijn, bonbons, zo hartelijk allemaal. Jantine kijkt nog maar eens om zich heen: "Wat geweldig, hè. Zo ontzettend aardig dat mensen de moeite nemen om ons te komen feliciteren. Ik heb van Marije van de Bloemenmand gelukkig vazen mogen lenen. Het was echt een geweldig weekend!"

Hoe heb je het weekend beleefd?
"Ik was van tevoren natuurlijk toch wel wat nerveus. Hoe zou het gaan? Zouden mensen de bubbels en de hapjes kunnen waarderen? Vaste klanten had ik uitgenodigd, een advertentie in het WeesperNieuws, maar het is natuurlijk altijd afwachten of mensen ook echt langskomen. Nou, daar had ik mij geen zorgen over hoeven te maken. Twee dagen lang stond de winkel stampvol met klanten, vrienden en collega's om ons te feliciteren. Het was genieten."

25 jaar...
"Ja, lang hè. Bijna niet voor te stellen. Ik was 23 toen ik met Cha Cha begon, toen nog aan het Binnenveer. Heel klein allemaal, maar ook heel gezellig. Ik had toen natuurlijk hele andere merken, merken die nu niet meer bestaan. Het is leuk dat mensen daar goede herinneringen aan bewaren. Dat doe ik zelf ook."

Geen oude koeien, maar toch...
"Ik kijk inderdaad liever vooruit dan terug, haha. Maar misschien is het toch wel leuk om te vertellen hoe ik begonnen ben: ik was kapster bij kapper Kalle toen ik mijn man André Lauterslager leerde kennen. Door hem ontdekte ik de modewereld, merkte dat ik er gevoel voor had en ben in het diepe gesprongen met een eigen winkel in een deel van het pand waar nu Jess Optiek zit. Dat was best spannend en heel hard werken: in de avonduren volgde ik allerlei textielcursussen en spijkerde ik mijn kennis van mode bij. Dertien jaar zaten we op het Binnenveer."

'Gelukkig kon ik vazen van Marije lenen voor al die prachtige bloemen'

Nog steeds blij met je move naar de Nieuwstraat?
"Het was precies op het goede moment met de uitbreiding van Weesp met Leeuwenveld. Dit is natuurlijk een prachtige A-locatie, midden in het centrum en met parkeren voor de deur. Cha Cha valt hier echt op, dat proberen we ook te bereiken met vaak wisselende en aantrekkelijke etalages. Mensen komen hier letterlijk langs en als ze ons ontdekt hebben en terug willen komen is deze locatie goed bereikbaar. Na twaalf jaar ben ik nog steeds superblij met deze plek en de uitstraling van de winkel."

Wat geeft jou voldoening?
"Het mooie van deze 25 jaar is de band die je opbouwt met klanten: zij veranderen, de mode verandert, de wereld verandert, hoe leuk is het om daar op in te spelen met actuele kleding? Ik ben altijd op zoek naar nieuwe merken en ga vaker langs bij mijn leveranciers om in te springen op nieuwe trends. Het is altijd weer een kick als blijkt dat we goed hebben geselecteerd. Zeker omdat we bewust verschillende merken verkopen en gaan voor een mix van stijlen; dan komt het erop aan dat je alles goed op elkaar afstemt. Zo hebben we duurdere en goedkopere kleding; dat matcht heel goed, als je het goed doet."

Zou je weer voor Weesp kiezen?
"Destijds was het niet meer dan logisch, want ik woonde in Weesp. Maar ik zou het weer doen. Weesp is groot genoeg en met de andere kledingwinkels bieden we Weesp, maar ook de plaatsen in de omgeving, voldoende aanbod om naar ons toe te komen. Weesp is een levendige stad waar veel wordt georganiseerd. Zoals onlangs Weesp Gastvrij, dat trekt mensen aan."