Jeanette Gompelman zet Wees(p) Sportief voort.
Jeanette Gompelman zet Wees(p) Sportief voort. Foto: André Verheul

'Kom van die bank af en zoek de sport die écht bij je past'

WEESP - Hoe vaak hoor je het niet: vanavond 'moet' ik eigenlijk weer hardlopen, trainen, zwemmen (of vul maar een sport in) maar ik heb totaal géén zin. Zo zou het niet moeten zijn, stelt Jeanette Gompelman van Jeanette's Sport & Fun en Wees(p) Sportief. "Als je eenmaal de sport hebt gevonden die écht bij je past, leef je toe naar je sportmoment."

door Marieke van Veen

Maar wat als je maand in maand uit opziet tegen het sporten?
"Dan is het tijd om een andere sport te gaan proberen. Niet dat je elke maand iets anders moet gaan doen, je moet het wel een kans geven. Een maand of drie doorzetten. Na die tijd zou je het heerlijk moeten vinden. Blijf je toch steeds op je horloge kijken, dan moet je concluderen dat die sport niet bij jou past."

Wees(p) Sportief is hier speciaal voor bedoeld?
"Het project is vooral bedoeld om 40-plussers - weer - in beweging te krijgen. Als je zelf veel sport en daardoor omgaat met mensen die ook veel sporten, lijkt het soms alsof iedereen aan sport doet. Maar als je verder kijkt, ontdek je helaas dat er nog te veel mensen amper van de bank af komen. Wees(p) Sportief biedt deze Weespers letterlijk de kans de eerste stap te zetten."

Hoe verlagen jullie de drempel?
"Door groepsactiviteiten aan te bieden aan mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Je begint allemaal (weer) op nul. Bijvoorbeeld: als beginnende loper moet je je niet aansluiten bij een groepje gevorderden. Als jouw tong al na een paar honderd meter op je schoenen hangt terwijl de rest nergens last van heeft, dan is dat erg demotiverend. Grote kans dat je afhaakt. Daarnaast houden de deelnemende verenigingen de instapkosten laag."

Ook nu de subsidiekraan wordt dichtgedraaid?
"De tarieven zijn inderdaad iets hoger dan de afgelopen seizoenen, maar dan nog is het heel betaalbaar. De deelnemende organisaties hebben sinds de start van het project al vele mensen aan het sporten gekregen en daar zelf ook nieuwe leden aan overgehouden. Dan zou het ontzettend jammer zijn om ermee te stoppen. Nu de subsidie stopt en de externe projectleider Hélène Heemskerk zich moet terugtrekken betekent dat meer werk voor mij, maar dat is het waard. Van de honderdzestig mensen die tot nu toe hebben meegedaan, heeft zeker twee derde het sporten een vaste plek in zijn of haar leven gegeven. En geloof me, zij zitten veel beter in hun vel."

Van de 160 mensen die zijn ingestapt, sporten de meeste nog steeds

Uit welke sporten kunnen we kiezen?
Start to Run bij Jeanette's Sport & Fun, Run to the Start bij Jeanette's Sport & Fun, 45+-voetbal bij FC Weesp, ClubFit Tennis bij de Weesper Tennis Club en WandelFit bij de All Sports Academy. De kosten variëren van twintig tot zestig euro. ClubFit Tennis is een cursus van vier weken, maar het 45+-voetbal geldt bijvoorbeeld voor een heel seizoen."

Aanmelden kan bij jou?
"Het is voorlopig nog het handigste om dat via de website www.weespsportief.nl te doen. Die blijft nog een jaar in de lucht en daarop is sinds vorige week het volledige vervolgaanbod te vinden. Hélène blijft voorlopig nog wel de aanmeldingen verwerken, dat werkt voor mij heel fijn. Ik vind het niet erg om de kar te trekken, maar ik wil vooral met de mensen sporten en niet te veel administratief werk erbij krijgen."