'Afstappen! Het is een wandelgebied', zo klinkt het geregeld uit Lectori Salutem.
'Afstappen! Het is een wandelgebied', zo klinkt het geregeld uit Lectori Salutem. Foto: Christian Pfeiffer

Is er iets te doen tegen lopen in de Slijkstraat?

WEESP - "Afstappen! Het is een wandelgebied!" Regelmatig schalt deze bekende kreet van Piet Wentzel van Lectori Salutem door de Slijkstraat. Nu hij weggaat staakt hij ook de strijd tegen het fietsen. Hij hoopt dat Weespers doorgaan, de gemeente lijkt er weinig voor te voelen.

Laten we eerlijk zijn, het is geen nieuw probleem. Maar veel Weespers die de tijdelijke redactie van het WeesperNieuws binnenstappen hebben het erover. Velen storen zich aan de fietsers die door de winkelstraat heen fietsen. Sommige scheuren echt. Zelfs wielrenners en motorrijders komen langs. En laten we vooral de scooterrijders niet vergeten. Het is Piet Wentzel al jaren een doorn in het oog en hij heeft recentelijk nog maar eens de gemeenteraad aangeschreven om hen te wijzen op het probleem. "Je moet in de Slijkstraat zonder zorgen je kinderen los kunnen laten lopen", zo zegt hij.

Maar kan de gemeente er dan niet wat aan doen? Burgemeester Van Bochove: "We kunnen nu eenmaal niet 24 uur per dag een agent in die straat zetten. Een hek eromheen kan ook niet. Het probleem bestaat al tientallen jaren en zal altijd wel blijven bestaan." Maar een inrijverbod moet je toch zo heel af en toe wel eens een heel klein beetje handhaven? Vanuit ons tijdelijke redactieraam zien we zo af en toe wijkagenten door de straat lopen. Fietsers die dat te laat doorhebben, komen er met een waarschuwing vanaf.

Er is meer. De burgemeester zegt dat de verkeersdeskundige naar de situatie kijkt, maar waar dat toe moet leiden is vooralsnog onduidelijk. Je kunt niet veel. Misschien een duidelijker bord? Veel Weespers zeggen dat zij het onduidelijk vinden aangegeven dat je een voetgangersgebied ingaat. Misschien komt het door de recente publiciteit dat de voetgangers zich nu ook weer wat meer roeren. Het corrigeren van burgers onder elkaar gebeurt niet per se op subtiele wijze. Woedend horen we een mevrouw "hé, je mag hier niet fietsen!" roepen. Met als toevoeging "asociaal!". Niet netjes, maar deze burgermoed kan misschien ook iets bijdragen aan een oplossing. Soms stapt zo'n fietser af, maar er zijn er ook kennelijk die denken: wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? Gauw doorrijden! Bovendien: wie tegen 'de verkeerde' uitvaart, kan wel eens een probleem hebben. Wentzel weet er alles van, hij werd geslagen met een helm toen hij (ook niet al te subtiel) een scooterrijder op het inrijverbod wees.