Thea ter Veer tipte de gemeente voor dit zitplekje met uitzicht over de Oudegracht.
Thea ter Veer tipte de gemeente voor dit zitplekje met uitzicht over de Oudegracht. Foto's: Ruth van Kessel

'Die nieuwe bankjes zitten echt heerlijk'

WEESP - Met de twee stoelen die vandaag voor de Grote Kerk aan de Nieuwstraat worden geplaatst, schiet de gemeente al aardig op met de vervanging van oud stadsmeubilair voor nieuwe volgens de stadscatalogus. Vijftig hardhouten banken, vaak vergezeld van een prullenbak nieuwe stijl, vinden hun plek in de binnenstad.

door Ruth van Kessel

Twee vriendinnen op leeftijd zitten heel tevreden op een spiksplinternieuw bankje aan de Hoogstraat. De een woonde veertig jaar in Driemond, de ander vijfenveertig jaar in Haarlem. Nu wonen ze naast elkaar in Weesp en maken ze samen dagelijks een rondje. Vorige week zaten ze nog op een bankje aan de Rooseboomschans. Op het oude blauwe bankje om precies te zijn en keken ze uit over het stille water. Nee, dan toch maar weer liever hier aan de Hoogstraat. Dat is vertrouwd en die nieuwe banken zitten heerlijk, veel lekkerder dan die blauwe. Mooi hoor, dat de gemeente die vervangt. Ze kijken over het water van de Vecht . Als ze geluk hebben vaart hun zoon of dochter voorbij. Dan zwaaien ze.

Wenslocatie
Op de oproep van de gemeente aan Weespers om aan te geven op welke locatie zij graag een nieuwe bank geplaatst zouden willen zien, reageerden vijftien mensen. Zij tipten 26 fijne bankplekjes in Weesp, waarvan het college er zestien heeft toegekend. Afwijzingen voor een nieuwe locatie hadden te maken met belemmerende omstandigheden, zo laat de gemeente desgevraagd weten: te dicht bij iemands deur, te grote kans op schade en andere praktische redenen. Thea ter Veer is een van de Weespers die reageerde op de oproep van de gemeente. Zij stelde voor een bankje te plaatsen op de hoek Nieuwstad/Wolleweversbuurt en aan het Singel. Haar eerste suggestie werd meteen omarmd, de vraag om een bankje aan het Singel viel echter af: het viel net buiten het gevraagde gebied. Ter Veer zou ook graag nog wat meer bankjes geplaatst willen zien tegenover de Wintertuin, maar of die er nog gaan komen?
Nee, zo laat de gemeente weten. Zij is verantwoordelijk voor het zorgvuldig besteden van de subsidie van de provincie Noord-Holland. De locaties zijn nu bepaald en aan de plaatsing van de nieuwe bankjes wordt de komende periode hard gewerkt. Achter de stoelen voor de Grote Kerk zit de gedachte dat mensen elkaar daar kunnen ontmoeten. En de blauwe bankjes op de Rooseboomschans? Die zijn inmiddels ook vervangen.

Het nieuwe bankje aan de Groeneweg heeft al trouwe bezoekers