Is Ricardo Scholten sneller dan Barry Dooper?
Is Ricardo Scholten sneller dan Barry Dooper?

Nieuwe uitdagers in Weesper kampioenschap triatlon

WEESP - Veel ogen zijn zondag tijdens de WeesperNieuws Triatlon gericht op Ricardo Scholten en Deborah Schouten. Worden zij respectievelijk de snelste Weesper en Weespse?

door André Verheul

Voor beiden geldt dat ze bezig zijn aan een superjaar. Met name op het afsluitende looponderdeel lijkt er geen maat op te staan. In de strijd om de Weesper eretitels weten ze dat hun belangrijkste concurrenten, Barry Dooper en Paula van der Pouw, vanwege blessures in het voorjaar geen optimaal jaar hebben kunnen draaien. Niettemin manoeuvreren zowel Ricardo als Deborah zich in de underdogpositie. "Barry en Paula mag je nooit uitvlakken", zeggen ze allebei.

Ricardo eindigde vorige week in Veenendaal op de Olympische afstand als tweede, Barry Dooper als derde, Tim Jacobs als vierde en Daan Jacobs als vijfde. Dat zegt veel over de vorm waarin deze Weesper toppers verkeren, maar niks over de volgorde van zondag, zegt Ricardo. "Het is afhankelijk van Barry. Hoe snel is hij zondag? Hij heeft minder kunnen trainen dit jaar, maar is nog steeds een supersportman natuurlijk. Maar ik heb niets te verliezen. Ik ga er vol voor. Als er één jaar is waarin ik die titel zou kunnen pakken, dan is het dit jaar wel. Toch is het geen hoofddoel. Mijn focus ligt op de hele triatlon van Almere, volgende week. Ik wil daar koste wat kost heel aan de start verschijnen."

Superjaar
Het is bijna onwerkelijk hoe snel de ster van de bijna 25-jarige Ricardo rijst in deze sport. Eerder dit jaar volbracht hij in Denemarken de hele triatlon in een tijd van 9 uur en 25 minuten. Dat doet voorlopig geen Weesper hem na. Terwijl hij pas vijf jaar geleden zijn eerste triatlon van Weesp deed. "Toen kon ik natuurlijk niet bevroeden dat ik mij binnen vijf jaar kon meten met iemand als Barry Dooper. Deze sport past gewoon goed bij mij. Ik sta zelf ook versteld van mijn progressie. Het meest nog over mijn capaciteit bij het lopen. Ik vraag alles van mijn lichaam zonder dat het problemen oplevert. Het lijkt wel of ik zo hard kan gaan als ik maar wil. Ik beleef echt een superjaar. In de vijf wedstrijden die ik heb gedaan, ben ik telkens in de prijzen gevallen. De tijden worden alleen maar sneller." Ricardo noemt zichzelf de underdog in de strijd om wie de snelste Weesper wordt, maar begrijpt dat de verwachtingen hooggespannen zijn. Hij voelt de druk. "Ja, ik kan er wel wakker van liggen", zegt hij eerlijk. "Het kriebelt."

Roadrunner
In de aanloop naar de hele van Almere (en dus ook naar de kwart van Weesp) traint Ricardo elf uur per week. Dat plant hij allemaal in rond zijn opleiding tot arts waarvoor hij coschappen loopt in het VUmc. Wat toevallig: ook Deborah werkt in het ziekenhuis, maar dan het AMC. "Ricardo en ik zitten in dezelfde positie. Sinds kort houden we via WhatsApp wat contact met elkaar. Ik begin de spanning voor Weesp ook te voelen", zegt de 27-jarige Weespse. Het wordt haar achtste start op de Weesper kwart. Ze debuteerde met een knappe 2.33 en stelde die tijd elk jaar steeds weer ietsje scherper. Tot er vorig jaar ineens nog eens bijna tien minuten afgingen (2.06.23). Bij de AMC-loop in juni dook ze op de 10 kilometer (weliswaar met haas) onder de 40 minuten. 'Roadrunner' wordt ze genoemd bij de TTW: ze is de snelste loopster van Weesp. De progressie die ze boekt dankt ze aan een serieuzere aanpak van de trainingen. "Eerst deed ik alles zelf, nu train ik met het TTW-team waar ik deel van uitmaak en doe ik looptraining bij Jim Hagenstein en zwemtraining bij Paula. Dat merk ik enorm."

Ricardo Scholten: Het lijkt wel of ik zo hard kan gaan als ik maar wil

Deborah Schouten en Paula van der Pouw trainen dus samen, zijn teamgenoten én zijn zondag elkaars concurrent. "Onderling hebben we het er eigenlijk nooit over. Laatst zei Paula wel dat ze mij tipt als snelste Weespse, maar als ik zie hoe sterk zij nu weer is teruggekomen, dan weet ik het nog niet. Ik ga gewoon de strijd met haar aan. Ja, ik ben zeker sterker dan vorig jaar, maar het is echt te voorbarig om te zeggen dat ik haar ga verslaan. Natuurlijk wordt er in het wereldje wel veel over gesproken. Ik weet niet zo goed hoe ik daar mee om moet gaan. Ik sta niet graag in de spotlights. Laat mij maar gewoon mijn ding doen."

En is Deborah Schouten sneller dan Paula van der Pouw?